NOVA NEŠIĆEVA IZJAVA: Mi Srbi volimo da vidimo vojnika, to je garant sigurnosti građana BiH
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić razgovarali su danas sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH Johannom Sattlerom o planu tranzicije odgovornosti upravljanja migracijama na vlasti BiH u Pralamentu BiH. Osim teme upravljanja migracijama, ministar Nešić je odgovarao na pitanja o nabavci službenog vozila, napadima na povrtanike u RS te o bilbordima koji su osvanuli u RS. Istako je kako “uživa gledajući bilborde” koji su postavljeni kao podrška Miloradu Dodiku zbog potvrđene optužnice Tužilaštva BiH.

Nenad Nešić, ministar sigurnosti BiH rekao je da je BiH na neki način kolateralna šteta migrantske krize.

“Mi to nećemo dozvoliti. Mi ćemo postati depo migranata ako zemlje EU zatvore granice, ali smo i mi na to spremni da zatvorimo granice zbog sigurnosti naših građana. Ne želim da se desi ono ko u Kelnu kada su migranti silovali maloljetnu djevojčicu. Neću to dozvoliti šta god kolege iz EU mislili. Mi pomažemo EU i očekujemo da i oni pomognu nama”, kaže Nešić.

Rekao je da želi vidjeti BiH kao punopravnu članicu EU do 2030. godine kao i sve zemlje Zapadnog Balkana. Dodao je da ako EU želi da BiH čuva njene granice, onda moraju ubrzati proces članstva.

“Ako do 2030. ne budemo dio EU, onda EU gubi smisao. Rekao sam Sattleru da je to proces, ali svaki ima kraj i naš proces mora imati pozitivan kraj. Pomaci su vidljivi i poslaćemo do kraja godine pozitivne vijesti odavde. Samo želim brži put u EU, jer ako želite da čuvamo vašu granicu, želimo da budemo punopravna članica. Rješenje svih problema na Zapadnom Balkanu je da sve države postanu članice EU i da putujemo bez granica i ne stojimo po nekoliko sati u redu na granicama. Prije nego ste vi napravili EU mi smo tako živjeli u bišoj Jugoslaviji. Naše strpljenje ima kraj, ja čekam u čekaonici, i mora doć naš red. Ako se to ne desi do 2030. onda ja više ne želim odlazak u EU”, rekao je Nešić.

U BiH je trenutno 2.000 migranata kaže Nešić i dodaje da ih u USK ih ima 400. “Situacija je stabilna, naši kapaciteti nisu popunjeni, jer imamo oko 6.000 mjesta. Sve službe sarađuju i dostavljaju podatke i bitno je što se tiče krize migrantske, situacija u BiH stabilna.”

Objasnio je da BiH ne može na zahtjev partnera iz EU nekim zemljama zbog geopolitičke situacije ukinuti vize zbog specifičnosti uređenja BiH.

“Morate shvatiti da BiH ima specifičnosti uređenja unutrašnjeg. Smatram da nivou BiH ne možemo ukinuti vize pojedinim državama. Ne možete očekivati da kažemo da uvedemo vize Rusiji, Kini i Turskoj.”

“Govorimo o povratnicima 30 godina nakon rata”

Nešić je govorio i o nestanku Jovanke Đurić, koja je, u selu Tumare, kod Lukavca, nestala pod još nerazjašnjenimm okolnostima. N1 posjetila je ovo mjesto i izvještavala o ovom slučaju koji još čeka na epilog.

“Da li mi danas 30 godina nakon rata možemo da govorimo o povratnicima ili su to punopravni građani FBiH i RS-a? Ne možemo mi govoriti da je neko Bošnjak, Srbin ili Hrvat, a koji učestvuje u incidentu, da je to napad na povratnike”, rekao je Nešić.

Uslijedilo je pitanje o nabavci službenih auta.

“Nenad Nešić je bahat, pa odlučio nabaviti.”

Reporterka N1 je kazala kako to nije pristojan i prihvatljiv odgovor, te je ministar nastavio:

“Imate određene procedure, odeređeni broj kilometara, godište vozila. Pođite vi iz N1 sa mnom, posjetite sa mnom jednu državu. S obzirom kakvim sam vozilom došao u Mađarsku, da li su mi svoje vozilo da obiđem srpsku dijasporu. Ja kući imam bolje auto nego službeno vozilo”, objašnjava.

“Napadaju se ustavne nadležnosti RS-a”

Na pitanje zašto EU put BiH političari iz RS ruše pričopm o secesiji, priči o granicama, bilbordima i otcjepljenju, Nešić kaže:

“Zašto se napada na ustavne nadležnosti RS ako je imovina rješena ? Zašto danas vraćamo pitanje koje je završeno. Ako smo dogovorili nadležnosti entiteta, zašto sad to želimo prebaciti na državni nivo? Niko od nas ne želi da nema BiH, ali ne može da ne bude RS-a, da ostane ljuštura i bez imovine. Hajmo to poštovati i neće biti priče o samostalnosti, otjcjepljenju niti o granicama. Samo da poštujemo Ustav i nadležnosti i neće biti problema”, rekao je Nešić.

Komentarisao je i bilborde koji su osvanuli u RS-u a na kojima piše da granica postoji, da nema oduzimanja nadležnosti RS-a, a na kojima se nalaze šumari, radnici i žandarmerija RS-a.

“Osjećam se lijepo kada vidim bilborde, kada vidim starca, drvosječu. Mi Srbi volimo kada vidimo vojnike. Ja sam vidio policajca koji ima pušku, to je dokaz snage jedne zemlje. Kroz sigurnu policiju vidim povjerenje i želju za mir i sigurnost. Svi građani FBiH i RS moraju biti zaštićeni na teritoriju cijele BiH. Kao što ja prolazim kroz Sarajevo bezbjedno tako svako iz FBiH prolazi bezbjedno kroz RS”, zaključio je.

(n1)