NJIMA NIŠTA NIJE SPORNO: NiP-ov parlamentarac u FBiH o izboru Marina Vukoje u Ustavni sud BiH: Bio je najbolji kandidat


Dodao je da ne zna zašto neki izbor Vukoje tumače kao udovoljavanje HDZ-u, jer sudije Ustavnog suda BiH su nestranački ljudi

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Rasim Smajlović (NiP) i član Radne grupe za provođenje postupka izbora suca Ustavnog suda BiH iz FBiH, komentarišući prijedlog Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kazao je danas kako za izbor sudije Ustavnog suda BiH nije uslov da osoba koja je predložena mora imati pravosudno iskustvo.

On ističe da je Vukoja bio jedan od najboljih kandidata i radi toga je odabran.

“Dugo je u upravi i vlada dobro materijom. Imali smo ista pitanja za sve kandidate i njegovi odgovori su bili najbolji. Mi ne bismo pogriješili da smo izabrali bilo koga od kandidata, jer svi su sposobni odgovoriti toj funkciji”, kazao je Smajlović.

Dodao je da ne zna zašto neki izbor Vukoje tumače kao udovoljavanje HDZ-u, jer sudije Ustavnog suda BiH su nestranački ljudi.

Smajlović navodi kako vjeruje da će do kraja godine biti izabran sudija Ustavnog suda BiH iz FBiH, jer će se nastaviti rad na popuni parlamentarnih komisija, te naglašava da neće dozvoliti opstruiranje rada tih tijela da li nenamjerno ili namjerno.

“Vjerovatno namjerno”, kazao je Smajlović te podsjetio da pojedini članovi Komisije za izbor i imenovanje Predstavničkog doma Parlamenta FBiH prisustvuju sjednici tog doma ali ne žele da sudjeluju u radu te komisije.

IZDVOJENO