NJEMAČKA U AKCIJI: Šalje Ukrajini oklopna vozila i tenkove idealne za tamošnje uslove, daleko su BOLJI OD RUSKIH (FOTO, VIDEO)


Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock potvrdila je ove sedmice da će Berlin dodatno naoružati Ukrajinu teškim naoružanjem. Nakon što je Njemačka naoružala ukrajinske branitelje protivzračnim raketama, protivoklopnim bacačima raketa i mitraljezima, u Ukrajinu bi uskoro mogle stići zalihe Leoparda 1, nekada glavnih borbenih tenkova Njemačke i još nekoliko vojski, te njihovih pratećih borbenih vozila pješaštva Marder (Kuna).

Odmah nakon što je šefica njemačke diplomacije najavila isporuku teškog naoružanja Ukrajini, njemački koncern Rheinmetall stavio se na raspolaganje i ponudio 50 primjeraka tenkova Leopard 1. Predsjednik Upravnog odbora Rheinmetalla Armin Papperger precizirao je da bi prvi Leopardi 1A5 mogli biti isporučeni za šest sedmica ako tu ponudu odobri njemački Bundestag. Papperger je ponudio i 70 BVP-a tipa Marder, čijih je prvih deset primjeraka spremno za isporuku Ukrajini za pet sedmica, dok bi ostali mogli biti isporučeni za šest do osam mjeseci, piše Tportal.

Iako se razdoblje isporuke čini dugim, svako dodatno naoružanje dobrodošlo je ukrajinskim braniteljima pred nadmoćnim ruskim agresorom. Iako je riječ o nešto starijem naoružanju njemačke proizvodnje, oba tipa gusjeničara smatraju se pouzdanim i kvalitetnim vozilima koja bi mogla zaustaviti napredovanje ruskih oklopnih snaga na istoku Ukrajine zbog svojih dobrih terenskih sposobnosti i velike maksimalne brzine po teškim terenima. Uz to, stručnjaci smatraju da je njemački Leopard znatno bolji tenk od ruskih T-72, najrasprostranjenijih tenkova u rusko-ukrajinskom ratu.

 

 

Leopard 1 bio je glavni njemački borbeni tenk koji je ušao u službu 1965. godine, a kasnije su ga u istom svojstvu preuzele Australija, Belgija, Danska, Finska, Grčka, Italija, Kanada, Nizozemska, Norveška, Brazil, Čile, Ekvador, Turska i Indonezija. Do uvođenja Leoparda 2 tokom 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća, Leopard 1 je u brojnim verzijama proizveden u čak 6485 primjeraka. U njemačkoj vojsci korišten je sve do 2003. godine, a ostala vozila, napravljena na temelju njega, još su uvijek u upotrebi.

 

alt

 

alt

Zamjena motora i prijenosa za 20 minuta

 

Tijelo Leoparda 1 sastavljeno je od lijevanog čelika debljine 21,7 milimetara dok je prednji homogeni oklop debljine 70 milimetara. Naoružan je njemačkom inačicom britanskog topa L7 kalibra 105 milimetara, koji se puni ručno, a sekundarno naoružanje čine dva mitraljeza MG3A1 kalibra 7,62 milimetra. Uz to, Leopard 1 opremljen je nuklearno-biološko-kemijskom odbranom te potkalibarskim projektilima (APFSDS) velike probojnosti do 2500 metara i dimnim granatama. Posadu čine komandant, vozač, ciljač i punitelj topa.

 

 

Leopard 1 pogonjen je višegorivim dizelskim motorom snage 830 KS koji pokreće tenk težak 43 tone do maksimalnih 65 kilometara na sat s radijusom djelovanja od 550 kilometara. Motor i prijenos mogu se pak zamijeniti na terenu za dvadesetak minuta, a platforma je opremljena sredstvima za ronjenje i savladavanje vodenih prepreka dubine do četiri metra. Također se može montirati dozerski nož za slojevito iskapanje zemlje.

 

alt

 

Platforma Leopard 1A5, kakvu Njemačka nudi Ukrajini, razvijena je 80-ih godina prošlog stoljeća. Opremljena je modernim Krupp-Atlasovim sistemom za upravljanje paljbom EMES 18, koji uključuje dva nova nišana na vrhu kupole, i unaprijeđenom opremom za noćne te loše vremenske uvjete. Na inačicu 1A5 pridodane su oklopne ploče od polikarbonata za povećanje učinkovitosti oklopa, a ključan dio nadogradnje bilo je uvođenje učinkovitog potkalibarskog streljiva jer bez problema probija oklop neprijateljskih tenkova pa se 1A5 smatra standardnim Leopardom 1.

 

 

Kune kao nezamjenjiva pratnja Leopardima

Borbeno vozilo pješaštva Marder, koje je Rheinmetall također ponudio Ukrajini, baziran je na posebnoj gusjeničnoj šasiji, razvijenoj radi stvaranja univerzalne platforme za čitavu gamu oklopnih vozila iz Rheinmetallovih pogona, među kojima je i Leopard 1.

Marder ima i unikatno rješenje poput daljinski upravljivog mitraljeza MG3 kalibra 7,62 milimetra smještene iza kupole, top RH202 kalibra 20 milimetara i dometa do 1500 metara te protivtenkovske vođene rakete njemačko-francuske proizvodnje MILAN dometa 2000 metara. Tu su i pet bacača granata za dimne zavjese te standardno pješačko naoružanje za tročlanu posadu i šest dodatnih vojnika iz borbene grupe. Inače, borbeni komplet sastoji se od 1250 granata kalibra 20 milimetara i 5000 streljiva za strojnicu MG3.

 

 

Marderova oklopna zaštita sastoji se od zavarenih čeličnih ploča koje pružaju zaštitu s prednje strane od potkalibarskog streljiva kalibra 20 milimetara i kazetnih bombi. Pogonjen je šestocilindričnim dizelskim motorom snage 600 KS te dostiže brzinu između 75 kilometara u ranijim verzijama i 10 kilometara manje u kasnijim verzijama s dodatnim oklopom. Uz to, Marder forsira vodenu prepreku dubine do metra, a uz dodatnu opremu bez problema zaranja i do 2,5 metara. Inače, ciljano je rađen za sjevernoeuropske nizinske i prohodnije šumovite terene, što se čini idealnim za ukrajinsko ratište, piše Tportal.