Njemačka će u potpunosti prekinuti zavisnost o ruskoj nafti i plinu


Njemačka će u potpunosti prekinuti svoju zavisnost o ruskoj nafti i plinu, izjavila je u utorak ministrica vanjskih poslova te zemlje Annalena Baerbock.

Govoreći na konferenciji o energetici u Berlinu, Baerbock je osudila ruskog predsjednika Vladimira Putina te izjavila da je njegov rat protiv Ukrajine promijenio geopolitiku i njemačke sigurnosne procjene.

“Ovo je izazvalo mnogo patnje za milione ljudi, ali nam je takođe jasno stavilo do znanja da moramo postati potpuno nezavisni od ruskog uvoza goriva”, rekla je njemačka šefica diplomatije.

Baerbock je kritikovala prethodne njemačke vlade jer nisu poduzele ozbiljne mjere da smanje ovisnost zemlje o uvozu ruskog plina, nafte i uglja.

Ona je rekla da je ruska ilegalna aneksija Krima 2014. godine dovela do diskusija u Evropi o diversifikaciji uvoza energije, ali vlade nisu poduzele nikakve konkretne korake.

“A sada vidimo posljedice ovoga na vrlo tragičan način”, rekla je njemačka ministrica Baerbock, prenosi Anadolu Agency (AA).

Udio Rusije u uvozu plina u Njemačku je oko 55 posto, uglja 45 i sirove nafte oko 35 posto. U Evropskoj uniji 40 posto uvezenog plina dolazi iz Rusije.

Njemačka vlada je prošle sedmice objavila ambiciozan plan za značajno smanjenje svoje dugogodišnje energetske ovisnosti o Rusiji.

(FENA)