NJEMAČKA POTVRDILA NOVOG SPECIJALNOG IZASLANIKA ZA ZAPADNI BALKAN: Manuel Sarrazin preuzima dužnost


“U saveznoj vladi odlučili smo da imenujemo Manuela Sarrazina za specijalnog izaslanika savezne vlade za zemlje Zapadnog Balkana. Ovo me posebno raduje jer veoma cijenim Manuela Sarrazina i tačno znam koliko je on strastveno posvećen interesima Zapadnog Balkana”, izjavila je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

Njemačka je imenovala bivšeg člana Bundestaga Manuela Sarrazina iz stranke Savez 90/Zeleni za specijalnog izaslanika vlade za zemlje zapadnog Balkana.“U saveznoj vladi odlučili smo da imenujemo Manuela Sarrazina za specijalnog izaslanika savezne vlade za zemlje Zapadnog Balkana. Ovo me posebno raduje jer veoma cijenim Manuela Sarrazina i tačno znam koliko je on strastveno posvećen interesima Zapadnog Balkana”, izjavila je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

“Naročito u trenutnoj situaciji, stabilnost i evropska perspektiva Zapadnog Balkana su glavni strateški prioritet Njemačke. Kao savezna vlada, kreirali smo mjesto specijalnog izaslanika kako bismo zajedno sa šest država na vrlo ciljan način radili na perspektivama razvoja i kako bismo im pružili najbolju moguću podršku u tekućim reformskim procesima”, dodala je ona.

Baerbock je objasnila da će Sarrazin blisko sarađivati ​​sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog između Kosova i Srbije, Miroslavom Lajčakom, te sa Visokim predstavnikom u BiH, Christianom Schmidtom.

“Snažan, stabilan i na miru zasnovan zapadni Balkan također će odlučiti o budućnosti EU u jugoistočnoj Evropi”, rekla je Baerbock, prenosi N1.