Njemačka policija im zabranila rad: Predsjednik Skupštine KS Elvedin Okerić službeno se sreo sa jednim od vođa zabranjene mafijaške bajkerske organizacije “Osmanen Germania”


“Bisnismena” Tanera Aya njemački i turski mediji su označili kao jednog od vođa mafijaške bajkerske organicacije “Osmanen Germania”. Ovoj organizaciji je 2018. godine zabranjeno djelovanje u Njemačkoj zbog sumnje da se bavi prodajom droge i oružja. O ovoj organizaciji pisao je i britanski BBC. Osim Aya, u delegaciji turskih biznismena bio je i Muhamed Çiftçi, kojem je, također, zabranjen rad u Njemačko

Piše: AVDO AVDIĆ

U ulozi domaćina bio je Elvedin Okerić, kadar Naroda i pravde i aktualni predsjednik Skupštine Kantona Sarajevo. Gost se zove Taner Ay. Srdačna razmjena poklona u kancelariji predsjednika Skupštine, a potom i poziranje Tanera Aya na mjestu predsjedavajućeg u skupštinskoj sali. Sve se zbivalo u ponedjeljak, kada je delegacija “turskih biznismena” doputovala u službenu posjetu Kantonu Sarajevo i Unsko-sanskom kantonu.

 

alt

Taner Ay u Skupštini Kantona Sarajevo

Taner Ay će na društvenim mrežama objaviti fotografije sa susreta u Sarajevu i Bihaću.  Ako malo dublje zarovite u njegove profile pronaći ćete i fotografije na kojima pozira držeći oružje u rukama. Stoga smo odliučili provjeriti ko je “biznismen” Taner Ay.

alt

biznismen Taner Ay

“Türkische Mafia”, piše u tekstu dostupnom na Deutsch Türkisches Journal.

Na naslovnoj fotografiji je Okerićev gost – Tener Ay. U tekstu se navodi da je poznati turski mafijaš  Sedat Peker, koji je nedavno uzdrmao tamošnju ali i svjetsku javnost, u svom jednom obraćanju govorio da je novcem od droge finansirao udruženja u Njemačkoj. Među osobama koje su finansirane tim novcem je Taner Ay, odnosno organizacija Osmanen Germania. Tražimo dalje  relevantije izvore. Okerićevog gosta Tanera Aya pronalazimo i u tekstu objavljenom na portalu uglednog njemačkog lista Die Welt.  U članku iz avgusta 2019. godine novinar Die Welta piše o “Taneru A.” kao osobi koja je u Njemačkoj bila u pratnji visokih turskih zvaničnika, turskog premijera Binalija Yildirima i ministra vanjskih poslova Mevluta Cavusoglua.

“Snimci koji su dostupni WELT -u pokazuju da je A. bio vodeći član grupe “Osmanen Germania”, koja je kasnije zabranjena. Članovi ove grupe su osuđeni za ucjenu, trgovinu ljudima i nanošenje opasnih fizičkih povrede”, piše njemački list. 

Taner Ay je, dakle,  i prema pisanju Die Welta bio jedan od vođa bande “Osmanen Germania”. Turski portal Yeni Hayat koji objavljuje na njemačkojm jeziku, u članku iz januara ove godine, navodi da je Taner Ay bio vođa ove zabranjene grupe Osmanen Germania u Duisburgu te da ga je u svojim obraćanjima pominjao turski mafijaš Sedat Peker. Nesporno je, dakle, da je Taner Ay bio jeda od vođa turske bande koja je djelovala u Njemačkoj. Na društvenim mrežama možete pronaći brojne fotografije ove zabranjene organizacije.

Osim njemačkih i turskih medija o bandi “Osmanen Germania” pisali su i drugi svjetski mediji. Pozivajući se na policijske izvore, britanski javni servis BBC je u julu 2018. godine objavio da je, zbog umiješanosti u brojne zločine, Njemačka zabranila djelovanje turske bokserske bande “Osmanen Germania”. U tekstu još piše da je grupa bliska vladajućoj turskoj AK partiji Redžepa Tajipa Erdogana i da su im ranije, tokom pretresa, njemački policajci pronalazili drogu i oružje. Istog dana, 10. jula 2018. godine, Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova Njemačke objavilo je na svom Twitter nalogu da je skupini “Osmanen Germania BC” zabranjen rad te da je savezni ministar Horst Seehofer kazao da “oni koji odbacuju vladavinu prava ne mogu očekivati popustljivost”.

Taner Ay je, rekosmo, bio jedan od vođa ove kriminalne organizacije. On je ove sedmice doputovao u BiH gdje se sastajao sa zvaničnicima u Sarajevu i Bihaću. Na sastanku sa Elvedinom Okerićem, predsjednikom Skupštine Kantona Sarajevo i jednim od  prvih saradnika Elmedina Konakovića, navodno je bio sam. No, u Bihaću je otkrivena cijela delegacija. Osim Tanera Aya, sastanku sa premijerom USK Mustafom Ružnićem prisustvovao je njegov otac Cetin Ay i jedno dobro poznato lice – Muhamed Çiftçi.

 

alt

Muhamed Çiftçi i Taner Ay sa premijerom USK Mustafom Ružnićem

O Muhamedu Çiftçiju, u selefijskim krugovima poznatom kao šejh Abu Anaspisali smo krajem juna. On je, naime, u martu ove godine u svom uredu u Turskoj primio delegaciju Naroda i pravde predvođenu Elmedinom Konakovićem. Njemački mediji i njemačka policija su Muhameda Çiftçija dovodili u vezu sa organixzacijama koje su bile povezane sa terorističkim aktivnostima. I Çiftçiju je u Njemačkoj zabranjeno djelovanje. Poznati njemački list Die Welt u julu 2012. godine je pisao o njemu i njegovim stavovima.

 

alt

Muhamed Çiftçi alias šejh Abu Anas u Njemačkoj

 

“Kada Muhamed Çiftçi propovijeda, govori tihim glasom”, piše Die Welt i podsjeća na neke izjave šejha Abu Anasa.

“Mnogi misle da su Židovi najopasniji. To nije istina. Kršćani su opasniji od Židova”,izdvojit će Die Welt Çiftçijevu izjavu. 

Njemači novinari bilježe i Çiftçijeve stavove o nasilju nad ženama. Citiramo ih u nastavku.

“Ako ovoj ženi pokažete štap, ona će se uplašiti. Cilj udaranja je uplašiti ženu. Pazite, ja imam palicu”, govorio je  šejh Abu Anas, pravog imena Muhamed Çiftçi. 

 

alt

Muhamed Çiftçi i Pier Vogel u Njemačkoj

Abu Anasa možete pronaći na stranicama drugih njemačkih medija. Spegel TV ga je, recimo, pominjao u svojoj reportaži o radikalnim islamistima u Njemačkoj i dovodio ga u vezu sa još jednim radikanim selefijom – Pierom Vogelom.

Muhamed Çiftçi se, rekosmo, u marta ove godine sastajao sa delegacijom NiP-a, a sastanku je, osim Konakovića, prisustvovao i  Elvedin Okerić, predsjednik Skupštine Kantona Sarajevo

 

alt

delegacija NiP-a sa Abu Anasom u Turskoj

O susretu sa “biznismenom” Tanerom Ayem, predsjednik Skupštine Kantona Sarajevo nije izvijestio javnost. Za razliku od svojih kolega iz Bihaćao o čijem je susretu sa “turskim biznismenima” izvijestila i televizija RTV USK.

(Istraga.ba)