NIPOTIZAM NA DJELU: Dovadžija bi mogao biti direktor JU Studentski centar, ni ovdje ne ispunjava uvjete? - BH Vijesti

NIPOTIZAM NA DJELU: Dovadžija bi mogao biti direktor JU Studentski centar, ni ovdje ne ispunjava uvjete?


Dovadžija je prethodno bio jedan od kandidata za direktora Sarajevo-šuma, međutim, nije ispunjavao uvjete koje nalaže Statut s obzirom na to da nije imao potrebno iskustvo na rukovodećim pozicijama, kao ni radno iskustvo, niti stručnu spremu u struci potrebnoj za djelatnost ovog preduzeća.

Ipak, saznajemo kako su iz NiP-a pronašli ustanovu u koju će Dovadžiju imenovati na direktorsku poziciju, međutim prema Statutu Studentskog centra, on ni ovdje ne ispunjava uvjete za imenovanje.

Za direktora Studentskog centra može biti imenovana osoba sa pet godina radnog staža i dvije godine na rukovodećim pozicijama. Dovadžija je od 2018. godine radio kao nastavnik engleskog jezika u osnovnoj školi u Ilijašu, što pokazuje da nema pet godina radnog iskustva u struci. Također, bivši zastupnik u Skupštini KS i kandidat za načelnika Općine Ilijaš nema iskustva na rukovodećim pozicijama.

Trenutno funkciju v. d. direktora JU Studentski centar Sarajevo obnaša općinski i gradski vijećnik Toni Vukadin (NiP). Njegovo imenovanje uslijedilo je nakon ostavke Muhameda Omerovića. Omerović je ostavku na mjesto direktora ove ustanove podnio nakon što je naišao na nerazumijevanje Vlade KS, o čemu je Faktor i ranije pisao.