NiPotističko zapošljavanje u režiji Benjamine Karić!

 Poštovani predstavnici medija i zastupnici građana,

Pišemo Vam kao informisana grupa građana, nadajući se od Vas da ćete razumjeti zašto se obraćamo u anonimnom svojstvu. Naime, smatramo da javnost mora biti upoznata o temi ovog obraćanja Vama, posebno jer se radi o prvorazrednom skandalu.

Riječ je naime o posljednjem u nizu nepotističkog upošljavanja u Gradskoj upravi Grada Sarajeva, od strane Rukovodioca organa uprave, odnosno gradonačelnice gđe Karić Benjamine. Pored ovog upošljavanja, gradonačelnica je već sklopila desetak različitih Ugovora o djelu i tako angažovala nekoliko svojih poznanika i poznanica na većinom sistematizirana radna mjesta.

Kada je riječ o ovom konkretnom slučaju , dana 22.11.2021. godine Agencija za državnu službu FBiH raspisala je javni konkurs za popunu radnih mjesta državnih službenika u Gradu Sarajevu, po zahtjevu Gradonačelnice, a zanimanje izaziva radno mjesto:
Stručni saradnik za normativno-pravne poslove u Odjeljenju za kabinetske poslove Stručne službe Gradonačelnice Grada Sarajeva.

Nakon isteka konkursa, uslijedilo je polaganje stručnog ispita kao jedan od zakonskih uvjeta za prijem u državnu službu početkom januara 2022 godine, u prostorijama Agencije za državnu službu.
Prvorangirana nakon stručnog ispita za pomenuto radno mjesto bila je Velida Mehić (slika Tabele Agencije u prilogu – IMG1).

Ništa od navedenog ne bi bilo čudno, da imenovana nije dugogodišnja, kućna prijateljica gradonačelnice, veza koja se ni ne krije, sudeći po objavama gradonačelnice na društvenoj mreži Facebook!!!!! (Ostale slike u prilogu).

Ubrzo nakon toga, tačnije u februaru 2022, gradonačelnica rješenjem postavlja imenovanu Velidu Mehić za državnu službenicu na oglašeno radno mjesto.

Osim što je gradonačelnica Karić nepotistički uposlila svoju dugogodišnju prijateljicu, ona je pri tome i prekršila Uredbu Vlade Kantona Sarajevo (O JEDINSTVENIM KRITERIJIMA I PRAVILIMA ZA ZAPOŠLJAVANJE BRANILACA I ČLANOVA NJIHOVIH PORODICA U INSTITUCIJAMA U KANTONU SARAJEVO, GRADU SARAJEVO I OPĆINAMA U KANTONU SARAJEVO). Tj. jedna od prijavljenih kandidatkinja (Azra Bešlagić Delimustafić podnijela je dokaze o tome da je dijete šehida, te bi, da je gradonačelnica primijenila Uredbu koju je obavezna bila primijeniti ,,, ista bila prvoplasirana kandidatkinja!). Odnosno umjesto djeteta šehida, koju je bila obavezna postaviti, gradonačelnica je postavila svoju dugogodišnju prijateljicu.

Druga kandidatkinja, Šehović Amila podnijela je dokaze da je dijete demobilisanog borca, što je gradonačelnica takođe zanemarila pri postavljenju, tj. opet je prekršila obavezujuću Uredbu Vlade Kantona Sarajevo.

Sa poštovanjem i u nadi da ćete javnost temeljito obavijestiti o nastavku nepotističke prakse upošljavanja u Gradu Sarajevu (a lično smo se kao i mnogi drugi iskreno nadali promjeni u liku gradonačelnice!) srdačno Vas pozdravljamo!

Ekran.ba