NEVRIJEME ZABILJEŽENO ŠIROM BiH: Sladić objavio kakva će nam biti predstojeća noć i subota
Nedim Sladić, najpoznatiji bh. meteorolog objavio je kakvo nas vrijeme očekuje nakon ogromnih udara vjetra i kiše koja je uslijedila s tim.

“Pred nama je razvedravanje, daljnje slabljenje vjetra te mirna noć. A relativno mirna i nešto sunčanija nam je i subota. Novo jačanje juga je od večernjih sati subote, najprije u Krajini, a potom se širi u nedjelju prema istoku i jugoistoku zemlje”, napisao je Sladić.

Zbog ogromnih udara vjetra širom Bosne i Hercegovine zabilježena je i materijalna šteta te je recimo u Bratuncu povrijeđena djevojčica.

U Sarajevu zabilježene su dvije intervencije te je iz Civilne zaštite KS za N1 saopćeno da su u pripravnosti.

Izuzetno veliku i ekspresnu popularnost, mladi meteorolog Nedim Sladić stekao je posvećenim radom i profesionalnim vremenskim prognozama. Da je postao respektabilno ime u svijetu meteorologije dokazao je time što ga mnogi javno, na društvenim mrežama pitaju za najavu vremenskih (ne)prilika.

Ovaj put, Sladić je na društvenim mrežama govorio o jačini vjetra koji nas očekuje u narednom periodu.

-Na grafičkom prikazu je skalirana domena Bosne i Hercegovine i bojama su vizualizirani očekivani maksimalni udari vjetra prema prognoznom modelu. Linijama je predstavljen zračni pritisak sveden na nivo mora zbog detekcije razlike u pritiscima (gradijent). Snažan temperaturni i pritisni gradijent koji se trenutno nalazi nad područjem većeg dijela Europe, uslovljen snažnom vantropskom Shapiro-Keyser ciklonom Ciaran, gdje se hladniji zrak nalazi sa sjeverne strane Alpa, a topli povučen sa sjevera Afrike na jugoistoku Europe, uvjetuju da se mlazna struja pojačava preko Mediterana i njen krak prelazi preko Bosne i Hercegovine uz dominatan upper forcing mehanizam koji će pojačavati silaznu struju i procese prema tlu, otkidajući od frontalne zone linije nestabilnosti s kojim će intenzivnijih padavina te grmljavine biti u Hercegovini, zapadnim, ali i sjeverozapadnim područjima Bosne. 

Ovo je školski i klasični primjer europskog patterna broj 29, prema Met Office klasifikaciji vremenskih režima. Jačanje vjetra od poslijepodneva se očekuje u Krajini, a potom tokom noći i u ostatku zemlje. Očekuje se jak, na udare olujan južni i jugozapadni vjetar brzine 60 do 90 km/h, na najvišim planinama orkanske jačine, nerijetko i preko 120 km/h – navodi se u njegovoj objavi.