NEOPISIVA TUGA U SVIJETU FUDBALA, PREMINUO LEGENDARNI GOLMAN: Potpuno promijenio način kako svijet gleda tu poziciju
Legendarni nizozemski golman Jan Jongbloed preminuo je u 83. godini.

Počeo se baviti u nekadašnjem velikanu nizozemskog fudbala, DVS-u, za koji je nastupao od 1959. do 1972., poslije čega je igrao za Amsterdam, Rodu, a karijeru je završio u dresu Go Ahead Eaglesa 1986. godine.

Za vrijeme svog profesionalnog bavljenja fudbalom osvojio je jednu šampionsku titulu na klupskom nivou, a status legende stekao je u dresu reprezentacije.

Za Nizozemsku je odigrao 26 utakmice, a bio je član najnesretnije generacije svih vremena. 

Jongbloed je bio čuvar mreže Nizozemske na Svjetskom prvenstvu u Zapadnoj Njemačkoj 1974. i u Argentini četiri godine kasnije, u kojem su ih oba puta u finalu pobijedile domaće selekcije. Bili su oba puta najbolja ekipa do finala, ali ih je Zapadna Njemačka pobijedila 2:1, a Argentina 3:1, zbog čega su dobili neslavni status „najbolje reprezentacije koja nikada nije osvojila Svjetsko prvenstvo“.

Jongbloed je ostao upamćen i po broju koji je nosio. Za razliku od većine golmana koji izaberu broj jedan, on je nosio „osmicu“ na leđima.

Ostat će upamćen i kao golman koji je promijenio igranje na ovoj poziciji, pošto je jedan od prvih koji je aktivno učestvovao u igri svog tima i organizaciji napada.

Uzrok smrti legendarnog Nizozemca nije saopšten.