Nečuveno: Dodik protjerivanje Bošnjaka iz Žepe predstavio kao progon srpskih civila - BH Vijesti

Nečuveno: Dodik protjerivanje Bošnjaka iz Žepe predstavio kao progon srpskih civila


Korisnici društvenih mreža uočili su da se na videozidu iza leđa Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta Rs pojavljuje Sabina Mujkić, Bošnjakinja, čiji je lik na fotografiji manipulativno trebao prikazati patnju uplašene srpske majke s djecom u zbijegu.

Tokom zajedničkog obilježavanja 4. avgusta, ˝Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u operaciji Oluja˝, koju su u Prijedoru organizirale vlasti Srbije i Rs-a, kao propagandni materijal korištene su fotografije progona Bošnjaka iz Žepe, u julu 1995. godine.

Korisnici društvenih mreža uočili su da se na videozidu iza leđa Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta Rs pojavljuje Sabina Mujkić, Bošnjakinja, čiji je lik na fotografiji manipulativno vjerovatno trebao prikazati patnju uplašene srpske majke s djecom u progonu iz Hrvatske.

˝Kada zafalili materijala u propagandi onda na obilježavanju Oluje u pozadinu postaviš fotografije progona Bošnjaka iz Žepe jula 1995. godine. Prema potvrdi njene kćerke Nermine, žena na fotografiji je Bošnjakinja Sabina Mujkić sa bebom u rukama. Iza nje je, također po potvrdi onih koji je poznaju, Osmana Podžić, također iz Žepe. Fotografija je nastala tokom progona i deportacije bošnjačkih civila nakon okupacije Žepe jula 1995. godine. Ovo je nečuveno, ovakva i slične zloupotrebe u službi velikosrpske propagande su rađene i tokom cijelog perioda agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Rađene su u istoj kuhinji preko Drine. Tako se rađaju mitovi i kreira mitologija˝, napisao je Alvir Hasanović, uporedivši dvije fotografije – originalnu i onu koju su srbijanske i vlasti iz Rs-a koristile u propagandne svrhe.

STAV