NE ZNAJU OČISTITI SMEĆE A KUPOVALI BI VAKCINE! Forto obznanio, nema ništa od nabavke pola miliona vakcina Sputnjik V


Nevjerovatna je premijerova izjava da je organizacija vakcinisanja u BiH najbolja na Zetri, gdje su ljudi danima stajali na kiši i žezi, bez vakcina. Kao da je pao s Marsa.

Vakcinacija u Zetri uvjerljivo je najuspješnija vakcinacija u BiH u smislu organizacije i dijeljenja informacija građanima. Od svake greške koja se desila pravila se medijska priča, kazao je Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo.

“Imali smo niz grešaka u smislu softverskog rješenja i programa koji je pozivao ljude na vakcinaciju. Mi smo u jednom trenutku imali pozvane ljude u potpuno pogrešno vrijeme. Njih više od 1.000. Desile su se velike gužve koje su trajale dva-tri dana. Upravo zbog toga što sistem nije na najbolji način profunkcionisao i aplikacija kojom upravlja Zavod zdravstvenog osiguranja”, kazao je Forto za TVSA.

“Već smo dobili 10.000 vakcina AstraZenece. Očekujemo svaki dan, možda naredne sedmice, da dobijemo drugi dio donacije. U komunikaciji smo s Ministarstvom zdravstva Republike Srbije za doze koje su namijenjene za revakcinaciju”, zaključio je Forto.

Sarajevski premijer je kazao i da je propao zajednički pokušaj nabavke vakcina s Vladom FBiH, koja, kako je rekao, ne želi potpisati ugovor. Rekao je da je Vlada KS sama krenula u taj proces.

“Mislim da je svima potpuno jasno čija je nadležnost nabavke vakcina i godinu i po nakon pandemije i pola godine nakon masovne vakcinacije u većini zemalja, ne znam o čemu onda trebam pričati. Mi smo iz nekog nepoznatog razloga bili blokirani u našoj sopstvenoj nabavci kao kanton i jedino smo do sada uspjeli dobiti neke svoje vakcine u smislu donacija, a sve ostalo je improvizacija sa nivoa države. Covax mehanizam u koji je naša država ušla vrlo rano te se nažalost oslonila na njega, mnogo kasni”, naveo je Forto.

Međutim, kako je kazao, nema ništa od nabavke pola miliona vakcina Sputnjik V s obzirom na to da je Vlada FBiH odbila potpisati tripartitni ugovor u kojem bi potpisnik bio proizvođač, Vlada FBiH i Vlada KS

“Mi smo pokrenuli aktivnosti u smislu nastavka nabavke bez Vlade FBiH, međutim, sada taj izmijenjeni ugovor mora proći sve procedure i sva odobrenja na koja smo mi i sa Vladom FBiH čekali dva mjeseca. Ovo je jedan od najneozbiljnijih i mogu reći jedan od najopasnijih poteza koje je uradila Vlada FBiH u pandemiji”, naglasio je.