NE STIŠAVAJU SE REAKCIJE U SRBIJI NA FRANCUSKO-NJEMAČKI PLAN: Boris Tadić poručuje – ode Kosovo u UN


„U skladu sa mojim saznanjima o sporazumu koji se nudi, još jednom javno ukazujem na to da takvim sporazumom itekako može biti omogućeno članstvo Kosova u UN, čak i ukoliko to uopšte nije eksplicitno navedeno u samom tekstu“, napisao je Tadić na Twitteru, piše N1.

 

„U skladu sa mojim saznanjima o sporazumu koji se nudi, još jednom javno ukazujem na to da takvim sporazumom itekako može biti omogućeno članstvo Kosova u UN, čak i ukoliko to uopšte nije eksplicitno navedeno u samom tekstu“, napisao je Tadić na Twitteru, piše N1.

Određeni nivo tajnosti

Prema njegovim riječima, njemački prijedlog koji je u vrijeme njegovog mandata donijela tadašnja njemačka kancelarka Angela Merkel „ni blizu nije predstavljao opasnost za očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije, koliko to predstavlja ovaj sporazum“.

Dodao je da razumije da međunarodni pregovori ove vrste zahtijevaju određeni nivo tajnosti, ali da je nedopustivo da predsjednik države iskazuje spremnost na implementaciju principa tog sporazuma bez širokih konsultacija sa nadležnim institucijama.

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić napisao je na Twitteru da „‘prihvatanje koncepta sporazuma’ koji podrazumijeva da se Srbija složi sa međunarodnom jednakošću ‘Kosova’ je ekstremno opasan korak. Od toga do stolice Prištine u UN se može doći preko noći, čak i ako to nije Vučićeva namjera. Tragično je što nije poslao pisma u Moskvu i Peking“.

Dveri traže hitnu sjednicu Skupštine

Pokret Dveri zatražio je hitno sazivanje sjednice Skupštine Srbije na kojoj bi predsjednik Vučić upoznao poslanike sa detaljima francusko-njemačkog plana za Kosovo „kao i sa opasnostima i izazovima koji bi bili stavljeni pred Srbiju ukoliko ne prihvati taj prijedlog“.

Dveri su zatražile od Vučića da odgovori „kako je mogao da daje saglasnost oko ‘prihvatanja koncepta i implementacije’ predloga kog prije samo nekoliko mjeseci nije htio da ni da primi, i to bez saglasnosti Skupštine Srbije“.

„Tražimo od predsednika Republike da odgovori na pitanje koja je to ‘jedna stvar o kojoj ne može da govori’. Da li je to omogućavanje prijema lažne države Kosovo u UN“, upitale su Dveri i istakle da predsjednik države nema ovlašćenja da pregovara o ovoj temi.

Ocijenile su da je trenutno „najproblematičnije što niko ne zna da li je prijedlog zapadne petorke de fakto i ultimatum“. Pokret je zatražio da se „ništa ne potpisuje povodom Kosova i Metohije prije završetka rusko-ukrajinske krize“ i da do tada pregovori budu zamrznuti.

NADA traži da se građani obaveste o sadržini sporazuma

Koalicija NADA, koju čine Novi DSS i POKS, zatražila je od predsjednika Srbije da građane hitno obavijesti o sadržini takozvanog francusko-nemačkog, to jest plana EU za Kosovo.

Predsjedniku Vučiću je postavljeno pitanje na osnovu kojih ovlašćenja i kojih odluka nadležnih organa je preuzeo obavezu, odnosno iskazao spremnost da Srbija prihvati koncept i da radi na implementaciji predloženog sporazuma.

NADA traži od Vučića i da građane Srbije upozna koji su to „problemi i izazovi koji bi bili stavljeni pred Srbiju ukoliko se ne bi usaglasili sa predloženim planom“ i izjasni se da li Kosovo i Metohiju smatra predmetom prodaje, prenosi N1.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak poslije sastanka sa predstavnicima EU, SAD, Francuske, Njemačke i Italije u Beogradu, da je Srbija spremna da prihvati koncept i da radi na implementaciji predloženog sporazuma za kosovsko pitanje.

Vučić je novinarima rekao da je na sastanku „po jednom važnom pitanju“ iz sporazuma pokazao svu brigu i rezervisanost, ali istakao da o tome ne može da govori jer sporazum još uvijek nije javan.

(SB)