NAŠOJ STRANCI SE CRNO PIŠE: Uhljebljena kvazianalitičarka prognozira uzlaznu putanju NS


Analitičarka Ivana Marić, bliska Našoj stranci, kaže da je dobro za stranku da se obnovi uoči izborne godine koja bi mogla biti prekretnica.

Aktuelni premijer sarajevskog kantona jedini je kandidat i vrlo vjerovatno novi predsjednik Naše stranke, odlučeno je nakon pristiglih nominacija iz općinskih i gradskih odbora. Njegov jedini protukandidat Srđan Mandić potvrdio je da se povukao iz utrke obzirom da njegov angažman na funkciji načelnika sarajevske općine Centar zahtijeva posvećenost 24 sata.

Zulfikarpašić: Naša stranka suprotna onom što je bila

Nominacija Edina Forte dolazi dan nakon što je ugledna članica Naše stranke Amra Zulfikarpašić zvanično napustila ovu političku partiju čiji je član od početka, pritom uputivši otvoreno pismo u kojem je teško optužila uz ostalo i dojučerašnjeg predsjednika za mobing, rukovodstvo stranke za nedostatak vizije i pretvaranje, kako kaže, u politički subjekt potpuno suprotan onome što je Naša stranka bila.

Nakon što je Predrag Kojović podnio ostavku na funkciju predsjednika, u javnosti se špekulirlo da će novi predsjednik bit izabran iz najužeg rukovodstva, odnosno biti odabran između tri potpredsjednika Mirsad Čamdžića, Irme Baralije ili Srđana Mandića kojem je javnost davala najviše šansi. Mandić je na kraju odustao, a Forto ostao jedini kandidat.

Lideri SDP-a i NIP-a ranije su izrazili žaljenje zbog ostavke Predraga Kojovića, ali i dodali kako je saradnja sa Našom strankom i SDP-om urnek koji će biti ponuđen glasačima na narednim izborima.

Marić: Pravo vrijeme za promjene

Analitičarka Ivana Marić, bliska Našoj stranci, kaže da je dobro za stranku da se obnovi uoči izborne godine koja bi mogla biti prekretnica.

“Imali su dobar izborni rezultat, 2018. godine, pa i 2020. Vidimo pobjeda Srđana Mandića u općini Centar pokazuje da su rasli u određenoj mjeri. Nakon toga počinje opadanje, rasipanje i nadam se da će Naša stranka to iskoristiti da postavi neke druge ljude. Jer nije to samo Peđa Kojović, već ljudi oko njega. Potreban je novi koncept vođenja stranke. Ako do toga dođe, mogla bi stranka da krene uzlaznom putanjom. Prvo je vrijeme za to”, komentira Marić.

O izboru Edina Forte odlučivat će delegati na Kongresu Naše stranke koji će se održati 4. septembra u Sarajevu, piše N1.