NAŠA STRANKA UZELA MJESTO OSTALIH: Forto zbog fotelje prepušta bošnjačko ministarsko mjesto Dodiku


Forto (koji je Sarajlije zavalio za 300 miliona KM kredita i sad bježi sa premijerskom mjesta u KS) se kandiduje za ministra prometa i komunikacija BiH iz reda ostalih, pa ostaje otvoreno mjesto za ministra iz bošnjačkog naroda. Nakon što je Denis Šulić (SNSD) povukao kandidaturu, spekuliše se da bi to mjesto moglo pripasti Dodikovom Bošnjaku Sevlidu Hurtiću (BH Zeleni), nedavno imenovanom ministru u Vladi bh. entiteta Rs. Arnaut je još ranije bio protiv da se Dodiku da pravo da delegira Bošnjaka u Vijeće ministara. Tako će zbog Forte, Dodik (i Dragan Čović) dobiti kontrolu nad radom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

Edin Forto i zvanično je kandidat za ministra prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine, odlučila je Naša stranka.

Ovo je odluka Predsjedništva NS nakon sinoćnje sjednice. Forto je odnedavno na čelu NS, a aktuelni je premijer Kantona Sarajevo.

Na ovaj način skoro da je kompletirana lista kandidata za ministre u Vijeću ministara. Forto se kandiduje iz reda ostalih, pa ostaje otvoreno mjesto za ministra iz bošnjačkog naroda. Nakon što je Denis Šulić (SNSD) povukao kandidaturu, spekuliše se da bi to mjesto moglo pripasti Dodikovom Bošnjaku Sevlidu Hurtiću (BH Zeleni), nedavno imenovanom ministru u Vladi bh. entiteta Rs.

Predsjedništvo Naše stranke ostaje pri zahtjevu da njen lider Edin Forto bude državni ministar.

Zatražili su da Milorad Dodik nominira Bošnjaka za državnu vladu.

To je, u najkraćem, sažetak sinoćnje sjednice na kojoj je jednoglasno donesena ovakva odluka.

Naša stranka, dakle, faktički insistira na svom prijedlogu da Forto, iz reda Ostalih, bude državni ministar.

Dodiku ostaje da predloži bošnjačkog ministra, mada je on ranije najavio da će dati kandidata iz reda Ostalih.

Priča o tome da će, zbog Forte, Dodik (i Dragan Čović) dobiti kontrolu nad radom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine  već je ranije uskovitlala burne reakcije na društvenim mrežama.

Naša stranka nije zvanično objavila informaciju sa sjednice svog predsjedništva.

Arnaut protiv

Jedan od razloga mogao bi biti i disonantan ton koji je na tom organu demonstrirao Damir Arnaut, federalni poslanik ove partije. On je osvojio ubjedljivo najviše glasova ove partije – 8.017.

Arnaut je još ranije bio protiv da se Dodiku da pravo da delegira Bošnjaka u Vijeće ministara.

U javnosti je plasirana informacija da bi to mogao biti čelnik BH Zeleni Sevlid Hurtić. On je trenutno ministar u vladi entiteta Rs.

 

Očito se takva opcija ne sviđa Arnautu.

No, on je još ranije upozorio i da se Denis Bećirović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, treba pitati ko su ministri vanjskih poslova i odbrane.

NiP je na tu poziciju kandidirao svog čelnika Elmedina Konakovića, dok je SDP delegirao Zukana Heleza.

“Arnaut je sinoć bio usamljeni glas.

Samo je on iznio drugačije argumente.

Svi ostali bili su za to da Forto ostaje kandidat za državnog ministra.

Potvrđeno je i da će poslanici NS-a glasati za takav sastav Vijeća ministara BiH”.

Arnaut do momenta objavljivanja ovog teksta nije odgovorio na naše poruke.

Elmedin Konaković (Narod i pravda) trebao bi biti novi ministar vanjskih poslova, a resor odbrane pripada SDP-ovom kandidatu Zukanu Helezu.
Kada su u pitanju ministri iz reda hrvatskog naroda, predsjedavajuća je Borjana Krišto. Ministarstvo pravde trebao bi preuzeti Davor Bunoza, a Dubravka Bošnjak Ministarstvo civilnih poslova.

Staša Košarac (SNSD) ostaje na čelu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, dok bi Nenad Nešić (DNS) preuzeo Ministarstvo sigurnosti.

Dosadašnji predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija (SNSD) naslijedio bi Vjekoslava Bevandu (HDZ) na poziciji ministra finansija. Rok za imenovanje novog Vijeća ministara traje do kraja januara, a srpski i hrvatski kandidati za ministre i zamjenike ministara su na provjeri u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

IZDVOJENO.ba, Politicki.ba