"Naređeno" povećanje najnižih plaća policajaca i vojnika, Krvavac kaže: To čekamo od 2009. godine - BH Vijesti

“Naređeno” povećanje najnižih plaća policajaca i vojnika, Krvavac kaže: To čekamo od 2009. godine

Dragan Krvavac, predsjednik Saveza sindikata policijskih organa BiH, stava je da je ovo samo floskula, te istakao da oni od 2009. godine čekaju “pokretanje procedure”.

– Politika nam se nikada nije obratila i odgovorila na milion naših zahtjeva. Ne znam kako to misle povećanje najnižih plaća. To su floskule i samo prebacivanje odgovornosti s jednih na druge. Nisu nas ni pitali šta se može uraditi. Plaće trebaju ići linearno jer su svi na budžetu. Zakon se ne može primjenjivati odlukama niti kršiti odlukama – rekao je Krvavac.

Kazao je da plaća zavisi od čina. Plaća policijskog službenika u državnim agencijama iznosi 899 KM sa ovlaštenjem. Pojasnio je da je plaća 666 KM, a dodatak između 30 i 35 KM, te da plaću od 899 KM ima oko 80 posto policajaca.

– Ako je neko šef, ima nešto veću. Međutim, ne možete dati jednoj populaciji, a ne dati drugoj. Ne može se odvajati. Zato ne znam šta im znači povećanje najnižih plaća – dodao je Krvavac.

Policijski služenici zaposleni u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), Graničnoj policiji BiH i Direkciji za koordinaciju policijskih tijela su u martu izašli na mirne proteste pred zgradom Parlamentarne skupštine BiH, a nakon toga bili su i pred Predsjedništvom BiH. Jedan od zahtjeva jeste poseban zakon koji će tretirati policijske službenike. Oni su tražili i povećanje osnovice za plaće jer im je ona od 2009. godine dva puta umanjivana.

Povećanje plaća bilo je predviđeno prvobitnim Nacrtom budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza, ali je Predsjedništvo BiH vratilo dokument Vijeću ministara BiH na doradu. Nisu bili zadovoljni zato što se u zakonu nije našla stavka koja se tiče borbe protiv pandemije koronavirusa. Traženo je povećanje plaća policajcima i vojnicima, a smanjenje plaća funkcionerima.

Vijeće ministara BiH potom je korigovalo nacrt budžeta tako što je, između ostalog, odustalo od bilo kakvog povećanja plaća. Nacrt budžeta upućen je Predsjedništvu BiH prije skoro tri mjeseca, te ga je Predsjedništvo tek jučer usvojilo i uputilo u Parlament BiH.

Krvavac je kazao da vlast sramoti policijske organe pred narodom, te da treba istaći da su novci koje traže zapravo novci koji su im oduzeti od minornih plaća.