Nakon vrelog ljeta, da li braću Čampara očekuje još vrelija jesen


Klimatski vrelo ljeto je na izmaku, kao i mnogi drugi turistički radnici u našem jedinom gradu na morskoj obali tako su i braća Čampara lijepo vrijeme iskoristili da se bave obiteljskim biznisom, izdavanjem apartmana u vili “Lukrecija” u Neumu.

Vila “Lukrecija”

Navedena vila je postala nadaleko poznata još prije raspada bivše Jugoslavije. Ona je nastala tokom afere “Neum” kada su bivši komunistički vlastodršci na kriminalan način došli do nekretnina u Neumu, tako da je čitava komunistička vruhuška BiH, u kojoj je bio i Avdo Čampara, smijenjena sa svojih pozicija. Tada je pala i savezna vlada SFRJ, na čijem je čelu bio Branko Mikulić. Ovo napominjemo iz razloga kako se kriminalna istorija vile ponavlja, jer su početkom godine novinari izvještavali o nelagalnom betoniranju morske obale ispred vile, nakon što je općinska inspekcija obustavila radove isti su u tišini nastavljeni i završeni, što se može vidjeti na narednoj slici.

Ne brine to mnogo braću Čampara, sezona je bila uspješna. Njihova zabrinutost je usmjera na drugu stranu, a odnosi se na njihovu političku i profesionalnu budućnost. Već smo pisali da je Aljoša Čampara pod ozbiljnom istragom za nezakonito posredovanje prilikom sticanja državljanstva, istragu provodi Kantonalno tužiteljstvo u Sarajevu. Iz izvora bliskih Tužiteljstvu BiH doznaje se da se državni tužilac Dubravko Čampara nalazi pod ozbiljnim sumnjama zbog veza sa kriminalnim  miljeom i nezakonitog posredovanja tokom istraga koje su se provodile. Isto tako je osobe koje se nalaze pod istragama usmjeravao da za advokata angažuju njegovog dojučerašnjeg saradnika iz Tužilaštva BiH Mirsada Crnovršanina koji advokatsku kancelariju dijeli zajedno sa Dubravkovom  suprugom Majdom. Uzimajući u obzir da će pravosuđe u BiH doživjeti ozbiljne  reforme i unutarnje personalne promjene, nije ni čudo da se Dubravko ozbiljno počinje baviti turizmom. Kako god, za braću bi jesen mogla biti mnogo vrelija od ljeta.

vijestibh