Nakon što je ostala bez mandata u Parlamentu, Čolo napustila najjaču bošnjačku stranku


Članica Predsjedništva Stranke demokratske akcije SDA Alma Čolo napustila je danas ovu stranku. Na prošlim izborima Alma Čolo je bila kandidat SDA za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine gdje je osvojila 15.707 glasova (33,51 posto), ali ipak nije osvojila mandat, a jesu drugi iz Trojke sa par hiljada kompenzacijski glasova. Kaže da je niko iz stranke nije nazvao nakon pismene ostavke iako je član Predsjedništva SDA. Ali nelojalno je nakon toliko godina uhljebljavanja na državnim funkcijama da napušta stranku kad joj teško ide

Članica Predsjedništva Stranke demokratske akcije SDA Alma Čolo napustila je danas ovu stranku.

Kako je potvrdila sama Čolo, danas je pismeno obavijestila vrh SDA o svojoj odluci.

“Danas sam podnijela pismenu ostavku na sve dužnosti u stranci i na članstvo”, kazala nam je Čolo.

Kao razloge ovakve odluke navela je to da se želi “odmaknuti od politike”.

“Ja sam pravnik i bavit ću se strukom, a ne politikom”, dodaje Čolo. Odlazi u advokaturu. Kaže da je niko iz stranke nije nazvao nakon pismene ostavke iako je član Predsjedništva SDA.

Inače, Alma Čolo je do oktobarskih izbora bila zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Na prošlim izborima Alma Čolo je bila kandidat SDA za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine gdje je osvojila 15.707 glasova (33,51 posto).

No, uprkos veoma dobrom rezultatu u Parlament BiH nije ušla, a iz njene izborne jedinice, u Parlament su ušli Amor Mašović sa 16.851 glasom (35,96 posto/regularni mandat) i Safet Kešo sa 9.294 glasa (19,83 posto/kompenzacijski mandat).

Čolo je magistrica krivičnog prava. Osam godina bila je članica Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava Vijeća Evrope.

Pored toga, u nekoliko navrata bila je zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, te delegat SDA u Klubu Bošnjaka državnog parlamenta.