Nakon SDP-ovog Begića: I SBB-ovi direktori ZZO ZDK idu u zatvor zbog zloupotreba - BH Vijesti

Nakon SDP-ovog Begića: I SBB-ovi direktori ZZO ZDK idu u zatvor zbog zloupotreba

Kako je potvrđeno iz Suda, Hamzić je osuđen na devet mjeseci zatvora, dok je Subašić dobila tri i po godine robije.

Također, oboma je izrečena mjera zabrane obavljanja rukovodećih funkcija, Hamziću u trajanju od godinu, a Subašić u trajanju od tri godine.

Sud je protiv njih krajem novemba 2019. godine potvrdio optužnicu kojom Hamzića tereti da je nezakonito, bez konkursa primio jednu osobu na mjesto rukovodioca Poslovnice Vareš, a koja nije zadovoljavala uvjete u smislu radnog staža i položenog stručnog ispita. Ugovor je glasio na period od dva mjeseca, od 10. maja do 10. jula 2016. godine.

Nedugo potom, da bi prikrio svoje nezakonito postupanje, Hamzić je donio odluku o raspisivanju konkursa za navedeno radno mjesto, koji nikada nije proveden, pa je na taj način M. S. pribavio korist u vidu prijema u radni odnos na spomenuto radno mjesto za koje nije ispunjavala propisane uvjete, navedeno je u optužnici.

Mediji su ranije izvještavali da je u pitanju Safeta Muftić, SBB-ova vijećnica u Općinskom vijeću Vareš, potpredsjednica Foruma žena te stranke i potpredsjednica SBB-a ZDK.

 

Muftić sa predsjednikom stranke Fahrudinom Radončićem FOTO: FACEBOOK

 

Početkom jula iste godine za direktoricu ZZO ZDK je imenovana Mirzeta Subašić, kadar SBB-a, koja je odmah po imenovanju poništila konkurs koji je raspisao njen prethodnik, te produžila ugovor na određeno vrijeme Safeti Muftić.

Iako je postojala potreba za popunom tog radnog mjesta ugovorom na neodređeno vrijeme, ona je sa Safetom Softić u narednom periodu sklopila još 11 ugovora na određeno vrijeme, čime je ona premašila trogodišnji angažman po ugovorima na određeno vrijeme te stekla pravo zaposlenja na neodređeno vrijeme na mjestu rukovodioca Poslovnice ZZO ZDK u Varešu.

Presuda je prvostepena i nepravomoćna i na nju je dozvoljena žalba Kantonalnom sudu Zeničko-dobojskog kantona.

Podsjetimo, Kantonalni sud u Zenici nedavno je izrekao drugostepenu presudu u predmetu protiv Senaida Begića, zastupnika SDP-a u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta i bivšeg direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK, i drugih, kojom je Begić osuđen na dvije i po godine zatvora zbog zloupotreba dok je bio na čelu Zavoda.

Nakon što mu je izrečena pravomoćna presuda, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) donijela je odluku kojom mu je oduzet mandat U Parlamentu Federacije BiH.