Nakon sastanka sa Palmerom: DF poručio predsjednicima SDP-a, SBB-a i NiP-a – “Ne igrajte se državom”


Mogli su se vidjeti sav jad, neznanje i površnost nekih političara koje pretenciozno zovu liderima, poruka je iz Demokratske fronte (DF), o jučerašnjim susretima predsjednika političkih stranaka s američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Matthewom Palmerom i evropskom zvaničnicom Angelin Eichhors.

U komentaru koji potpisuje Mahir Mešalić, član Predsjedništva DF-a, se kaže kako se kroz izmjene Izbornog zakona BiH određuje sudbina čitave zemlje, ljudskih i građanskih prava, sudbina budućih generacija te društvenog uređenja, etnonacionalnog ili građanskog koncepta.
“Dragan Čović vrlo jasno artikuliše svoje stavove koji vode izmjene Izbornog zakona u smjeru daljnjih podjela i diskriminacije građana koji bi HDZ-u dao sve i trajno ih nacrtao na sve ključne pozicije putem nepostojećeg tzv. ‘legitimnog predstavljanja’. Izetbegović ne želi sam nositi pritisak odluka, niti on to može, jer vrlo dobro zna da je na stolu eventualna sahrana ili opstanak tračka nade u normalnu BiH i vješto prebacuje odgovornost na sve parlamentarne stranke, jer za eventualnu i ograničenu izmjenu Ustava BiH potrebna je dvotrećinska većina. Uz to, bilo kakvim jednostranim pristankom na neka rješenja u korist Čovića bi trajno sahranio SDA kao političku stranku. Mada nekim starim kadrovima, tj. pojedincima u SDA nije baš tako mrska ideja tzv. ‘legitimnog predstavljanja’, ali se srećom, malo manje pitaju”, navodi on.

Dodaje kako opozicija iz RS-a, kao i SNSD, vješto potura asimetrična rješenja za izbor članova Predsjedništva BiH u FBiH i RS-u, jer to u suštini pravi od BiH konsocijaciju entiteta i kantona, što dodatno slabi državu i njene institucije i vodi ka daljnjoj dezintegraciji.
“Lider SBB-a kao loš glumac glumi opoziciju, iako nosi realno trećinu izvršne vlasti u Vladi FBiH, institucijama i javnim preduzećima te čini vlast u nekoliko kantona već 8 godina. Fahrudin Radončić je samo glumio, jer on za razliku od vlasnika Naroda i pravde Konakovića razumije makar važnost političkog momenta, jer je politički pismeniji, ali koristi važan momenat za šuplje politikantstvo bez nekog jasnog stava. Nikšić je imao makar neki produktivan komentar i stav da je neprihvatljivo bilo kakvo asimetrično rješenje za izbor člana Predsjednišva BiH, mada je mogao biti i malo opširniji, jasniji i glasniji imajući u vidu da on, za razliku od NiP-a i SBB-a, ima mandate u Parlamentarnoj skupštini BiH, tako da se objektivno nešto i pita”, kaže Mešalić.

I na kraju, dodaje on, dolazi bivša nada SDA, vlasnik stranke koja se naziva Narod i pravda, koji nakon što je vazio pola dana medijima o diplomi gospođe Izetbegović umjesto istražnih institucija, u jednim od važnijih dana za budućnost BiH, na pitanje o njegovom stavu o izmjenama Izbornog zakona govori “da ni pod koju cijenu ne smije doći da neko tijelo, poput Vlade FBiH, provodi 4, 8 ili 12 godina i da je vrijeme da nam ova međunarodna zajednica nešto da – građanima BiH”.

“Faktički, imam osjećaj da gospodin Konaković ne zna ni o čemu je zapravo riječ ili nije svjestan šta je, od kojeg značaja i koja je tema na stolu. Kao da se naglo probudio, buncajući i halucinirajući ime SDA, tako je bar izgledao. I samo sanja dolazak na vlast i Vladu FBiH, iako nema veze s temom. Svi zajedno ste danas ‘lideri’, nažalost, pokazali vrlo malo kristalno jasnih stavova građanima BiH u koje se kunete, i nimalo hrabrosti, vizije, da se suprotstavite Čovićevim zahtjevima, daljnjim dezintegracijama, podjelama! Vaš stav, ako već težite da vas zovu ‘liderima’, mora biti jasan i nedvosmislen, gdje bismo vas i mi građani podržali, a to je recimo: nema daljnjih popuštanja HDZ-u i SNSD-u i tzv. ‘legitimnog predstavljanja naroda’, nema asimetričnog izbora u dva entiteta za Predsjedništvo BiH, nema odstupanja od svih presuda Evropskog suda u Strazburu, jasno zalaganje za građansku BiH i individualna prava pojedinca, koji nisu u suprotnosti s pravima naroda u BiH, vladavina prava za sve, elektronsko i transparentno brojanje glasova bez koruptivnih radnji i krađa glasova Itd. I na kraju jasan stav i prijateljima iz EU i SAD-a da sve što želimo jesu izbori i Izborni zakon po uzoru na bilo koju zemlju članicu EU gdje je vrijednost glasa svakog građanina jednaka za sve”, kaže on.

E, to je stav, dodaje, a ne priča i trač i klevetanja jednih o drugima i to naočigled predstavnika EU i SAD-a, a to je, kako kaže, sramota.

“Ili možda ja puno očekujem od vas, dragi ‘lideri’, kojima su važnije kantonalne vlade, Vlada KS i njen budžet, neki sarajevski masni trač, jeftino politikantstvo i šibicarenje ili stav PDA centrale u Banovićima po pitanju Vlade TK od krupnih državnih pitanja, reforme Izbornog zakona po EU standardima, NATO integracija Itd.”, smatraju u DF-u.