NAKON RUSA ISTJERALI I AMERIKANCE: Talibani napreduju ka centrima afganistanskih gradova nakon dvije decenije


Napadi na aerodrome u Kandaharu i Heratu označavaju potencijalno ključan trenutak u konfliktu između afganistanskih vlasti i talibana

Talibani pojačavaju pritisak na neke od najvećih afganistanskih gradova, napadajući gusta tranzitna čvorišta i gurajući liniju fronta duboko u urbane dijelove, prvi put otkako su skinuti sa vlasti prije skoro dvije decenije, prenosi Tanjug, pozivajući se na Washinhton post.

Talibanski borci su u subotu gađali aerodrome u Kandaharu i Heratu, dva velika grada u Afganistanu i dva vrlo prometna ekonomska centra.

Napadi su poremetili trgovinu, iako su se letovi sa aerodroma u Heratu u međuvremenu nastavili.

“Došlo je do velike eksplozije, cijela soba je počela da se trese. Tri rakete su pale u roku od nekoliko sekundi i oštetile su jednu od pisti”, rekao je Massoud Ahmad Pashtun, direktor aerodroma u Kandaharu, koji je bio u aerodromskoj zgradi za vrijeme napada.

Ovi napadi označavaju potencijalno ključan trenutak u konfliktu između afganistanskih vlasti i talibana, ocjenjuje Washington post.

Prethodno su se okršaji uglavnom odigravali u ruralnim dijelovima zemlje ili manjim gradovima, koje ciljaju militanti.

Napadi velikih razmjera u Kandaharu i Heratu, drugom i četvrtom najvećem gradu u Afganistanu, imaju potencijal da ugroze milione civila, dodaje se u tekstu.

Glasnogovornik sigurnosnih snaga, general Ajmal Shinwari rekao je da su sve trupe na povećanom oprezu zbog “vanredne situacije” u Kandaharu i Heratu.

Još nekoliko stotina vojnika je poslano u provincije gdje su Kandahar i Herat, kao pojačanje.

Talibanski napadi u kandaharskoj provinciji traju mjesecima, ali prethodnih dana grupa se sve više i više približava centru grada.