Nakon odluka NSRS-a: Samo opušteno i sjetite se Inzkovog zakona - BH Vijesti

Nakon odluka NSRS-a: Samo opušteno i sjetite se Inzkovog zakona

Ovlaštenja visokog predstavnika proističu iz člana 5. Aneksa 10. Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ustavni sud BiH može ispitivati ustavnost zakona ili amandmana koje visoki predstavnik proglasi umjesto Parlamenta Bosne i Hercegovine, ali nije nadležan ocjenjivati ovlaštenja visokog predstavnika.

Nedvosmislen je to stav Ustavnog suda BiH izrečen u više navrata u slučajevima kada su zakonska rješenja nametali visoki predstavnici, a nezadovolji se žalili.

Odluke visokih predstavnika postaju integralni dio pravnog sistema BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ustavni sud BiH je posljednja instanca koja odlučuje o državnim zakonima, usklađenosti entitetskih zakona sa državnim i tome slično, a nikako entitetski parlamenti.

U sučaju bilo kakve apelacije s ciljem pobijanja posljednje odluke visokog predstavnika Valentina Inzka, zbog čega horski negoduju i prijete vladajući u RS-u predvođeni SNSD-om i dekor-opozicija oličena u SDS-u, PDP-u…, odluka Ustavnog suda BiH bila bi identična ranijima. Stranke sa srpskim predznakom to dobro znaju, jer su i ranije pokušavali apelacijama osporiti nadležnosti visokih predstavnika. Stoga se ovog puta pribjeglo višegodišnjem trendu održavanja posebnih sjednica NSRS-a, što se redovno pretvori u Dodikov “one man show”.

Dopune Krivičnog zakona BiH, već pravosnažne, koje je nametnuo Valentin Inzko s ciljem sankcionisanja negiranja genocida i drugih ratnih zločina su konačne i obavezujuće. Zato je jedan od današnjih zaključaka, takozvani zakon, Narodne skupštine RS-a mrtvo slovo na papiru, pa i još jedan u nizu primjera obesmišljavanja uloge NSRS-a i njenog korištenja u politikantske svrhe vladajuće strukture na čelu sa Miloradom Dodikom. Takoreći performans, ali ulaznice su imali samo akteri, budući da je sjednica bila zatvorena za javnost. To je ujedno i prilika da vladajući tigar od papira iz RS-a koristi javni prostor, prvenstveno medije, za interpretacije vlastite snage i bitnosti.

Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavika koji je usvojila Narodna skupština RS-a na današnjoj sjednici samo je još jedan u nizu akata koji su u startu pravno ništavni, ali je ujedno tema koja izaziva tenzije tokom vrelog ljeta i podgrijava vrele glave. Meteorolozi pozivaju na oprez, ali i advokati. Uzdajući se u Dodika i njegovo valadjuće i opoziciono jato, lakovjerni građani i fanovi Ratka Mladića, Radovana Karadžića i drugih “utemeljitelja” RS-a, umjesto na ugodnom odmoru, lahko bi mogli završiti iza rešetaka. Od tri mjeseca do pet godina. Entitet, dakle, ne može odlučivati o (ne)provedbi državnih zakona.

Negiranje genocida u Bosni i Hercegovini je krivično djelo. “Inzkov zakon” ima se primjenivati na cijeloj teritoriji države Bosne i Hercegovine. Sve oči uprte su u Tužilaštvo BiH.

Christian Schmidt, novi visoki predstavnik, danas je doputovao u BiH, ovih dana organizirat će prijem da se sa domaćim političkim radnicima i neradnicima upozna i razmijeni kurtoazne riječi. Augustovski “bojkot” institucija BiH svakako se dešava u vrijeme godišnjih odmora, a od septembra će se raditi i sarađivati.

– Zato svima poručujem: Samo opušteno! – rekao je Schmidt uoči dolaska u BiH.