NAKON DESETOGODIŠNJEG ZAHLAĐENJA: Turska i Saudijska Arabija obnavljaju saradnju, dogovoren najveći odbrambeni ugovor u historiji Turske (VIDEO)


Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman svjedočili su ceremoniji potpisivanja bilateralnih sporazuma između dviju zemalja, izvijestila je saudijska državna novinska agencija SPA.

U sklopu posjete održan je Saudijsko-turski poslovni forum u prisustvu saudijskog ministra investicija Khalida al-Faliha i turskog ministra trgovine Omera Bolata, a na kojem su učestvovali predstavnici saudijskih i turskih kompanija i privatnog sektora. 

Na forumu se razgovaralo o načinima saradnje i načinima proširenja mogućnosti ulaganja između obje zemlje. To je rezultiralo najavom devet memoranduma o razumijevanju koji pokrivaju sektore energetike, nekretnina, građevinarstva, obrazovanja, digitalne tehnologije, zdravstva i medija, navodi Saudijska novinska agencija (SPA). 

Al-Falih je rekao da saudijsko-tursko ekonomsko partnerstvo ima veliki potencijal, ističući da se partnerstvo privatnog sektora i poslovne veze između obje zemlje smatraju ključnim pokretačima za jačanje bilateralnih ekonomskih odnosa. 

Bolat je sa svoje strane rekao da Saudijska Arabija i Turska rastuće ekonomske sile sa značajnim konkurentskim prednostima. On je prenio težnju svoje zemlje da poveća obim trgovine između dvije zemlje u narednim godinama.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman svjedočili su ceremoniji potpisivanja bilateralnih sporazuma između dviju zemalja, izvijestila je saudijska državna novinska agencija SPA. 

Turski predsjednik Edogan poklonio je svom domaćinu automobile na elekrični pogon TOGG, koji je Turska počela serijski proizvoditi prije nekoliko mjeseci.

 

Bayraktari u Saudijskoj Arabiji?

Tokom Erdoganovog boravka u Saudijskoj Arabiji, zajedno sa sporazumima o direktnim ulaganjima, odbrambenoj industriji, energetici i komunikacijama, potpisan je po kojem će turska vojna kompanija Baykar ispodučiti Saudijskoj Arabiji za sada nepoznati broj bespilotnih letjelica tipa Akinci, ali se navodi da će to biti “najveći odbrambeni i zračni izvoz u historiji Turske”.

Bespilotne letjelice Akinci bit će raspoređene u zračnim i mornaričkim snagama Saudijske Arabije, rekla je tvrtka Baykar, ne iznoseći više detalja.

Baykar ima izvozne ugovore s desetinama zemalja širom svijeta. Bespilotne letjelice turske proizvodnje prekinule su ovisnost vojske o iznajmljivanju od Izraela i povećale njen kapacitet za praćenje i napad na kurdske teroriste u zemlji, kao i u Iraku i Siriji.