NAKON AMERIČKIH I NJEMAČKI MEDIJI PROZIVAJU VUČIĆA: On je šef mafije u Srbiji


U procurjeloj komunikaciji između Belivuka i policajca, u koju su novinari imali uvid, Belivuk piše da se ničega ne boji i da je spreman. Na to policajac odgovara da to on zna, kao i “šef”, a i “veliki šef”

Spregom između predsjednika Aleksandra Vučića i kriminalnog klana Veljka Belivuka, nakon najpoznatijih američkih i britanskih medija, sada se bave i novinari nemačkog “Tagešaua”. Kako navode u autorskom tekstu koji se bavi vezama između srpskog podzemlja i najviših državnih zvaničnika, suđenje ovom klanu koji je činio najmonstruoznije zločine drži srpsku javnost u neizvjesnosti, prenosi Nova-rs.

Kako navode, ispred zgrade Specijalnog suda za organizovani kriminal u Beogradu gotovo svake nedjelje jure crna policijska vozila sa rotacijama. Optuženi se u zgradu uvode kroz zadnji ulaz. Ukupno je optužen 31 muškarac za djela poput ubistva, posjedovanja droge, otmica i trgovinu oružjem, piše njemački “Tagesšau”.

U sudnici sjede iza sigurnosnog stakla, udaljeni tankim staklom od posjetilaca. Svi liče jedni na druge – mišićave su građe, ćelavih glava, tjela su im prekrivena tetovažama.

Šef bande je Belivuk, vođa huligana beogradskog Partizana, kluba poznatog po agresivnoj bazi navijača sa dubokim vezama sa organiziranim kriminalom.

Za njih se navodi da su zločine za koje se terete počinili za kavačkim klanom iz Crne Gore, koji godinama vodi krvavi rat sa drugim klanovima – uz brojna ubistva ne samo u Srbiji već i u nekoliko evropskih zemalja.

Najbrutalniji u Evropi

Nijemci pišu da su Partizanovi huligani među najbrutalnijim u Evropi. Stadion služi kao centar za pravljenje droge i mjesto za regrutaciju novih članova bandi.

Inače, kada su međunarodni istražitelji početkom 2021. godine dekodirali šifrovanu aplikaciju Skaj, u telefonima su našli jezive fotografije unakaženih leševa. Dokazi su vodili do kuće u Ritopeku, sela nadomak Beograda u kojoj je bila skrivena prostorija do koje se može doći samo kroz rupu u zidu. U njoj se, između ostalog, nalazi i mlin za meso, u kojima je ova banda uništavala ostatke ubijenih.

Gazda im je predsjednik?

Suđenje u Beogradu sada otkriva veze ove grupe sa politikom. Istraživački novinar Krika, Stevan Dojčinović od početka prati sudski proces protiv klana.

Tokom suđenja, Belivuk je objasnio “da je njegova uloga bila da podrži demonstracije za predsjednika Vučića i da ometa proteste opozicije”.

Policajac kao šef klana

U klanu je značajnu ulogu imao i policajac Nenad Vučković, još jedan visoki predstavnik huligana. Na jednoj fotografiji se vidi kako pozira s navodnim serijskim ubicom Belivukom. Međutim, taj policajac nije samostalno kontrolirao grupu, sve je išlo mnogo više ka vrhu, tvrdi Dojčinović.

U procurjeloj komunikaciji između Belivuka i policajca, u koju su novinari imali uvid, Belivuk piše da se ničega ne boji i da je spreman. Na to policajac odgovara da to on zna, kao i “šef”, a i “veliki šef”. Za Dojčinovića je jasno da je “šef” bivši ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, a “veliki šef” – predsjednik Vučić.

Upiti upućeni predsjedniku ostali su bez odgovora. On takođe nije htio da se izjasni ni o optužbama protiv svog sina Danila. Na jednoj fotografiji, Danilo Vučić pozira zagrljen s jednim od bliskih saradnika Belivuka, koji se u policiji vodi kao član klana.

“Mora se govoriti o umiješanosti države”

Njemački novinari razgovarali su i sa novinarkom Brankicom Stanković koja dobro poznaje tu scenu. U izjavi ona potvrđuje da politika koristi dobro organiziranu huligansku scenu.

“Oni su organizirani i vrlo pogodni za bilo kakvu zloupotrebu. Pretvaraju se u bijesne čopore koje se pokoravaju svakom pozivu struktura moći, bez obzira o čemu se radi”, kaže Stanković.

Na primjer, tokom inauguracije Vučića 2017. demonstrante je udaljilo nasilno obezbjeđenje. Jedan od njih bio je identificiran kao dio Belivukove bande.

Stanković istražuje huligansku scenu od 2009. i otkriva njihove veze s organiziranim kriminalom. Nakon toga, postala je meta mržnje na stadionu. Tokom utakmice Partizana i Šahtjora iz Donjecka, navijači su se dobacivali i na kraju probušili gumenu lutku koja je predstavljala Brankicu Stanković, skandirali uvrede, prijetili joj smrću. Ona je otada pod policijskom zaštitom.

Podsjetimo, početkom meseca Njujork Tajms je objavio tekst o predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ali i vezama kriminalnog klana Veljka Belivuka s državnim rukovodstvom, što se dešava uporedo s dolaskom na vlast SNS i Vučića 2012. godine.