Naknadna principijelnost Naše stranke: Poslije j….a nema kajanja! - BH Vijesti

Naknadna principijelnost Naše stranke: Poslije j….a nema kajanja!


Ukoliko je selektivno, ono je samo jeftino politikantstvo i bacanje prašine u oči javnosti. I neće nam ama baš ništa značiti da sutra neki drugi “Peđa Kojović” iz Naše stranke na federalnom nivou kaže da su “pogriješili”. Šteta je već ogromna i još uvijek nije kasno da se negativni ciklus zaustavi. Ima još par dana vremena.

Naša stranka “potegla je ručnu”! Neće glasati za odluke koje su bitne SNSD-u i Miloradu Dodiku. Neće, kao prvi korak, podržati izbor Srđana Amidžića za novog ministra finansija Bosne i Hercegovine. I neće se predomisliti!

To su neke od osnovnih poruka koje je, posredstvom TV stanice N1 emitirao nekadašnji predsjednik ove stranke, a sada (tek) državni zastupnik Peđa Kojović.

“Naša stranka je odlučila povući ručnu i neće glasati u skladu sa koalicionim dogovorima zbog Dodikovih posljednjih istupa, posebno sastanka u Konjicu kojim smo ostali šokirani”, rekao je Kojović i naveo kako je to i lično rekao Miloradu Dodiku.

Rekao je i da će to trajati sve dok “napadi na državu BiH i njen ustavni poredak”.

Kojović, koji jeste gurnut ustranu kada je birano novo rukovodstvo Naše stranke, poručio je i da su “pogriješili što su izabrali Dodika za partnera te da se trebalo insistirati na opoziciji”.

Ko je pogriješio? Naša stranka ili Trojka?

To Kojović nije precizirao. A možda ni ne treba. Valjda je to posao predsjednika stranke?! Svakako je bio JEDINI kandidat za tu poziciju na kongresu “najliberalnije partije na Balkanu”. Doduše, Edin Forto se još oporavlja od šokantne spoznaje da Milorad Dodik nije ni “novi” ni “bolji” kako je upravo on grlato najavljivao.

Kada je, na kraju, i sam shvatio da je Dodik samo suprotno od onoga što je najavljivao, uz još jednu grimasu zbog gutanja ko zna koje po redu žave, Edin Forto je procijedio i javno izvinjenje.

Ima cijeli niz narodnih izraza za “naknadnu pamet”. Najefektivniji je, naravno, u naslovu ovog teksta.

Naša stranka napravila je cijeli niz fula. Pristajanje na SNSD, te javno hvaljenje Dodika neke su od njih.

Ne treba zaboraviti da je i Kojović glasao za ustoličenje Marinka Čavare na mjesto (do)predsjedavajućeg državnog Parlamenta. Čavara dolazi iz koalicionog HDZ-a. I sa američke “crne liste”.

Kojović je ljutitoj javnosti objasnio da je svoj glas “za” dao nakon što su mu iz američke ambasade rekli da je to “ok”.

Iz Ambasade  su, potom, odgovorili da to nikada nisu rekli i da im nije “ok”!

Čavara se nije ni počešao. Njegova (do)predsjedavajuća fotelja je i udobna i stabilna i daje mu krila! I Naša stranka, kao i Trojka, uključiv i Kojovića, glasali su za cijeli niz odluka koje su im štetile.

U narodu se to definiralo kao gutanje žaba. Sada svjedočimo početku povraćanja od silnih žaba koje su progutane. I dobro! Eto, “ručna je potegnuta”.

Šta dalje?

Naša stranka zgrožena je Dodikom. Moš’ mislit’!Kao da je sve što je izašlo iz njegovih poganih usta u Konjicu neka novost. Kao da i Našoj stranci nije “crtano” ko je stvarno i kakav je Milorad Dodik. A i njegov čvrsti koalicioni partner Dragan Čović. Taj ultimativno insistira da se za sudiju Ustavnog suda BiH izabere Marin Vukoja.

Jedan i jedini sa liste koja sadrži mnogo više od njegovog imena. I na toj listi su mnogo sposobniji kandidati za Ustavni sud. Ali ni jedan nije dovoljno odan. I dovoljno Hrvat po kriterijima Dragana Čovića.

I to Našoj stranci ne smeta.

A smeta – i treba da smeta – postavljenje sina ministra policije entiteta F BiH za dopredsjedavajućeg Federalnog parlamenta. Taj nepotizam je skandalozan!

Ali je mnogo skandaloznije najavljeno novo gutanje žabe prilikom izbora sudije Ustavnog suda BiH. Mandat sina Isaka traje do četiri godine. Mandat sudije ustavnog suda traje do kasne penzije. U slučaju Vukoje to je barem 6 puta po 4 godine.

“Potezanje ručne” iz Naše stranke ima smisla i težinu ukoliko je principijelno.

Ukoliko je selektivno, ono je samo jeftino politikantstvo i bacanje prašine u oči javnosti. I neće nam ama baš ništa značiti da sutra neki drugi “Peđa Kojović” iz Naše stranke na federalnom nivou kaže da su “pogriješili”. Šteta je već ogromna i još uvijek nije kasno da se negativni ciklus zaustavi. Ima još par dana vremena.

(A ja ne očekujem da će se to desiti. I Naša će stranka ostati “principijelna” i demonstrirati to na budalaštinama. Na strateškim stvarima će nastaviti gutati žabe!)

(politicki.ba)