Najteži dan u historiji ruske avijacije od Drugog svjetskog rata: Ukrajinci su danas srušili pet ruskih aviona


Ukrajinski branioci danas su ruskoj vojsci i avijaciji nanijeli teške gubitke. Tokom borbi širom zemlje, djelovanjem ukrajinske PV odbrane, oboreno je pet ruskih aviona raznih tipova, četiri helikoptera i jedan dron.

Ukrajinskii branioci danas su ruskoj vojsci i avijaciji nanijeli teške gubitke. Tokom borbi širom zemlje, djelovanjem ukrajinske PVx odbrane, oboreno je pet ruskih aviona raznih tipova, četiri helikoptera i jedan dron.

Internetom se jutros proširio viralan video u kojem ukrajinska vojska stingerom ruši ruski helikopter MI-24. Snimak je zabilježen dronom, a scena je skoro pa filmska. Tri ruska aviona tipa SU-25, srušena su u okolici ukrajinskog grada Mikolajeva na jugu zemlje, gdje se trenutno vode teške borbe u kojima ukrajinska vojska pokušava da odbrani grad od ruske ofanzive. Zarobljeni su i piloti, koji su uspjeli da napuste avione prije urušavanja.

Bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko sa vojnikom Albertom, koji je protuzračnom raketom srušio ruski avion tipa SU-34

Također je srušen i jedan avion tipa SU-30, dva helikoptera MI-24, dva helikoptera tipa MI-8 i jedan ruski vojni dron.

Dokumentovani gubici ruske avijacije danas

INAT