MURPHY ZAUZEO POZICIJU PALMERA: Posljedna šansa za Čovića i HDZ

28.10.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - "Druzenje uz kavu" s predsjedateljem Doma naroda PSBiH Draganom Covicem, povodom preuzimanja funkcije. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Na prvoj rundi nastavka pregovora o izmjenama Izbornog zakona nije bilo značajnih pomaka.

HDZ BiH i dalje insistira na svojim radikalnim prijedlozima, kako po pitanju izbora za Predsjedništvo BiH i Domova naroda, tako i kada su u pitanju reforme koje se tiču unaprjeđenja izbornog procesa.

No čini se da se ključna stvar danas desila i prije početka pregovora.

Naime, američki ambasador Michael Murphy koji je zauzeo poziciju bivšeg specijalnog izaslanika Matthew Palmeta, rezolutno je poručio da “izmjena Izbornog zakona neće biti pod svaku cijenu”.

To je za aktuelne pregovore koje je inicirala EU, ali i za buduće vrijeme izuzetno važna poruka. Kao što je važna i poruka da Palmera više nema u pregovorima. Sve su prilike da su međunarodni predstavnici, makar oni američki, shvatili da je zahtjevima HDZ-a BiH nemoguće izaći u susret. To je bila ključna Palmerova greška.

On je uoči početka pregovora, još u oktobru prošle godine zagovarao stav da je priorotet izmjena Izbornog zakona samo naći model izbora članova Predsjedništva BiH. Američkoj administraciji Čović je uzvratio tako što je nekoliko dana kasnije u intervjuu za Večernji list prizivao njihove globalne rivale Kinu i Rusiju “da se snažnije uključe u pregovore”.

U novom geopolitičkom momentu, kako je to danas nazvao ambasador Murphy, očigledno neće biti razumijevanja za kočničare procesa, kakav HDZ BiH jeste.

Draganu Čoviću je ova runda pregovora posljednja šansa da se izborni zakon izmjeni i to ne kako on želi, nego onako kako je realno i moguće uz reduciranje ovlasti Domova naroda. Ukoliko na to ne pristane, novu šansu ove godine neće dobiti, a izbori će biti održani po važećim pravilima, sa ili bez učešća HDZ-a.

U tome je, kako doznajemo, američka administracija i više nego odlučna te su dali jasan signal da se izbori trebaju raspisati kada za to dođe vrijeme u maju mjesecu.

(SB/Vijesti.ba)