Murphy: Odbijanje da se institucije FBiH učine funkcionalnijim onemogućilo je dogovor


Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Michael Murphy je nakon završetka pregovora o izbornoj reformi kazao da je odbijanje unapređenja funkcionalnosti Federacije BiH dogovor učinilo nemogućim.

“Od početka mi smo govorili da je bolje da nema dogovora nego da se uspostavi loš dogovor. Funkcionalnost Federacije BiH je ključna za ispunjavanje prava građana – oni moraju imati povjerenje da su njihovi glasovi bitni i da mogu živjeti bez diskriminacije”, rekao je Murphy.

Naveo je da bi “postizanje svih elemenata jednog paketa bio značajan iskorak” i izrazio žaljenje što bh. lideri nisu iskoristili priliku za historijsku pobjedu za svoje građane.

“Danas smo pred nama imali komponente jednog dogovora koji bi ispunio sve ove ciljeve i koji bi političkim liderima isporučio sve što su kazali da im je potrebno”, rekao je Murphy.

Rekao je da to uključuje integritet izbora, provedbu odluka Evropskog suda za ljudska prava, zaštitu za bh. Hrvate u formi novog modela za izbor članova Predsjedništva BiH i Doma naroda FBiH, kao i ključne reforme koje se tiču funkcionalnosti Federacije BiH.

“Nijedna stranka ne bi dobila 100 posto onoga što su tražili već 70 posto, a građani bi dobili nadu za bolju budućnost”, rekao je američki ambasador.

“Na kraju pregovora svi lideri su nam kazali da su smatrali da su postigli napredak i da bolje razumiju međusobne stavove o svim pitanjima”, rekao je Murphy.

Istakao je da je previše bilo fokusa na simbolici, a ne na supstanci.

“Posebno odbijanje da se prihvate razumne promjene koje bi unaprijedile funkcionalnost institucija u Federaciji učinilo je nemogućim da se postigne izbalansiran dogovor da se osigura funkcionisanje vlasti”, dodao je piše portal Oslobodjenje.ba.