MULAOSMANOVIĆ IZNIO ZABRINJAVAJUĆE ČINJENICE: Budućnost Bošnjaka je u pitanju


Srebrenica… Nezaboravna i neprežaljena rana i opomena ljudskoj savjesti i ove godine obilježava 11. juli. Imali smo potvrdu od Escobara koji kaže da nije vrijeme da se Dodik sankcioniše, što je zabrinjavajuće. To je poziv za uzbunu. Reakcija koju očekujemo neće biti adekvatna. Njima je Dodik i dalje neko ko im diktira. Ponašanje međunarodne zajednice je zabrinjavajuće – daje otvoren prostor onima koji napadaju ovu državu

Dan kada su jedinice presuđenog ratnog zločinca i komandanta Vojske RS-a upale u zaštićenu zonu Ujedinjenih nacija u Srebrenici i razdvojile muškarce i dječake od ostatka njihovih porodica, te u narednih pet dana sistemski najprije ubijali, a potom u nekoliko navrata, s namjerom da sakriju dokaze, premiještali ubijene u sekundarne i tercijarne grobnice. Međunarodni sud za zločine, koji su formirale Ujedinjene nacije, dokazao je u više sudskih postupaka da je ovaj čin genocid, za što su presuđeni svi ključni politički i vojni lideri RS-a predvođeni Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem. Admir Mulaosmanović podsjetito je na hronologiju i pravne posljedice događanja u Srebrenici, u emisiji ‘Dobar dan BiH’ Hayat TV.

  • Skoro će dvije godine od nametnutih Inzkovih amandmana na Krivični zakon koji je trebao dati mogućnost Tužilaštvu da se vrlo brzo obračuna sa negatorima genocida. Nakon dvije godine nemamo pozitivan pokazatelj tog potrebnog obračuna. Puno toga stoji na individualnim pretpostavkama pojedinaca koji su u Tužilaštvu i koji nisu spremni da uđu ozbiljnije u taj proces. Umjesto da imamo poseban odjel koji bi se sa tim snažno borio da dobije resurse, imamo Krivični zakon na svojoj strani, mi danas govorimo na ovu temu zašto nema pomaka. Mislim da je ključni problem na personalnim rješenjima koji su vrlo skloni nebavljenju vlastitim poslom i možda ideologijama koje vrlo javno i transparentno negiraju genocid u BiH, od Dodika pa dalje. To je ključna stvar o kojoj i danas pričamo, a trebali bi pričati o uhapšenim – rekao je Mulaosmanović.

Osvnruo se i na to je li izostanak pravih sankcija dao vjetar u leđa Dodiku.

  • Govoreći o ovom pitanju ili bilo kojem drugom, vidimo izostanak pravih sankcija. Imali smo potvrdu od Escobara koji kaže da nije vrijeme da se Dodik sankcioniše, što je zabrinjavajuće. To je poziv za uzbunu. Reakcija koju očekujemo neće biti adekvatna. Njima je Dodik i dalje neko ko im diktira. Budućnost bošnjačkog naroda je u pitanju. Ponašanje međunarodne zajednice je zabrinjavajuće – daje otvoren prostor onima koji napadaju ovu državu. Stavite na američku listu Dodika, to ništa ne znači za ove procese koji se odvijaju. Suština jeste njihovo sklanjanje iz političkog života. To bi bilo. ono što je potrebno Zbog toga je značajno da to dobro shvatimo i postavimo u periodu koji po svemu sudeći vodi ka novoj mirovnoj konferenciji za Balkan. Da bismo sačuvali državu moramo u tom smjeru razmišljati – poručio je Mulaosmanović.

Mladen Grujičić je kazao da su Majke Srebrenice motor mržnje.

  • Grujičić je jedna paradigma probisvijeta koji živi u našem javnom mnijenju. Šta reći za tog čovjeka? Majke Srebrenice su simbol stradanja. Nema niko pravo na taj način da im se obraća – govori Mulaosmanović.

HAYAT