MUHASILOVIĆ: “Schmidt je HDZ-ov visoki predstavnik, ojačao je Čovića i Dodika!”


“Međunarodna zajednica jača separatiste u BiH zadnjih godina”, poručio je Mihasilović.

“I u NATO-u su svjesni da to nije jednostavno. Pogotovo, zbog političara iz RS-a, jer nemamo koheziju u kojem pravcu treba da BiH ide. Odmah je došo do reakcije od Dodika. U NATO-u su svjesni da postoji podijeljenost, ali većina građana BiH, ako bi se proveo referendum, bio bi za NATO”, mišljenja je Muhasilović.

Međutim, tvrdi kako NATO nije pokazao dovoljno interesovanja za Bosnu i Hercegovinu, iako se to očekivalo posebno nakon ruske agresije na Ukrajinu.

Komentarišući položaj međunarodne zajednice i njihovu politiku prema BiH, Muhasilović smatra kako međunarodna zajednica godinama vodi traljavu politiku zbog koje Dodik i svi ruski igrači ucjenjuju Zapad i NATO savez.

“Dok međunarodna zajednica, NATO ne budu imali jasniji stav i inicirali procese da se sankcionišu političari poput Dodika i Čovića, mislim da će ruski maligni utjecaj da se nastavi. Dodik jača, ucjenjuje Zapad i dobija ono što dobija. Sve što on dobija, slabi Bosnu i Hercegovinu. Ne znamo na šta je Rusija spremna, konsolidovala se zadnja dva mjeseca i uspjeli su uzeti manja mjesta. Šta ako Rusi krenu u ofanzivu, te ih to ohrabri da prošire rat? Kakva je strategija NATO saveza? – pita se Muhasilović.

Inertnost visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini komentariše time da je Schmidt dio problema, a ne dio rješenja.

“On je HDZ-ov visoki predstavnik. Poteze koje je vukao, ojačao je Čovića, ali i Dodika. Ništa nije uradio da ih sankcioniše. Spominju se i britanske sankcije, to su kozmetički potezi koji ne mogu oslabiti Dodika, nego će ga napraviti herojom. Pojačat će njegovi popularnost. Međunarodna zajednica jača separatiste u BiH zadnjih godina. Dodikov kapital je u Mađarskoj koja je u EU. Također, nalazi se i u Srbiji i Rusiji. Kontroliše rafinerije i uvoz energenata ide preko njegovih ljudi. Sankcije Britanaca i Amerikanaca ga neće oštetiti. Ništa neće postići. Treba ga finansijski oslabiti, detektovati izvore odakle se snabdijeva”, pojasnio je Muhasilović.

 

(SB)