Muftija Dedović: IZ neće biti sudionik u dnevno-političkim porukama i sadržajima - BH Vijesti

Muftija Dedović: IZ neće biti sudionik u dnevno-političkim porukama i sadržajima

Muftija Dedović oglasio se saopćenjem za javnost zbog, kako je naveo, pokušaja određenih pojedinaca i grupa da u negativan kontekst dovedu ulogu Islamske zajednice, a u vezi s najvećim masovnim zločinom počinjenim u Hercegovini, onog od strane ustanika (četnika) nad Bošnjacima bilećkog kraja 1941. godina, čija je kulminacija bila njihova egzekucija bacanjem u zloglasnu jamu Čavkaricu.

Islamska zajednica je zamoljena i umoljena od nasljednika i još živih potomaka žrtava da se uključi i preuzme na sebe glavnu ulogu u ekshumaciji posmrtnih ostataka imajući u vidu da žrtve jame Čavkarica, nažalost, nikada nisu ekshumirane i dostojno ukopane.

U taj proces godinama su aktivno uključeni Medžlis Islamske zajednice Bileća, Muftijstvo mostarsko i Rijaset Islamske zajednice, navodi muftija Dedović.

Mostarski muftija dodaje da se organizirano djelovanje bošnjačkog naroda na prostoru Bileće, ali i čitave istočne Hercegovine, realizira isključivo kroz Islamsku zajednicu, putem medžlisa, glavnih imama koji s porodicama žive na tom prostoru i malobrojnih lokalnih džematlija i aktivista.

– Bili bismo sretni da je ekshumacija žrtava Čavkarice okončana i ranije, i da je bilo spremnosti, snage, volje i moći da se to i uradi, ali nije. To je cilj kojeg ćemo nadamo se, u skorije vrijeme, ako Bog da, i okončati – poručio je muftija Dedović.

Kako se dalje navodi, proces ekshumacije posmrtnih ostataka iz jame Čavkarice je vrlo složen jer se radi o žrtvama iz Drugog svjetskog rata, što ne podliježe pod ingerencije aktuelnog Instituta za traženje nestalih.

Islamska zajednica, zajedno s porodicama žrtava, isključivo je posvećena tom cilju.

– Više puta je naglašeno i istaknuto da Islamska zajednica neće pristati da bude sudionik i partner u nekim dnevno-političkim i populističkim porukama i sadržajima, niti će podleći bilo kakvim pritiscima, bez obzira na to o kako osjetljivim temama i događajima se radilo, nego će, uz Allahovu pomoć, i pomoć onih koji dublje i šire razumiju procese, držati se temeljnih islamskih moralnih vrijednosti u skladu sa svojim poslanjem i raditi za dobrobit svog naroda.

S tim u vezi pozivamo dobronamjerne ljude, našu braću, koja o nekim stvarima nemaju dovoljno informacija, da se putem imama i kroz organe Islamske zajednice pravovaljano informiraju i budu nam pomagači i suradnici u općem dobru – poručio je muftija mostarski Salem ef. Dedović.