MUAMER BANDIĆ PRED ODRŽAVANJE NOVE LGBT PARADE: “Zašto Sarajevo mora biti blokirano svake godine?”


“Politika blokada svega i svačega je sasvim dovoljno obilježila i uništila naše živote u proteklih 30 godina i krajnje je vrijeme da promijenimo tu nesretnu paradigmu. Neka svako ostvaruje i uživa svoja ljudska prava, ali moramo shvatiti da se to ne može raditi nauštrb prava drugih ljudi, čije se kretanje ograničava. Sarajevo ima dijelova u kojima se ovakvi ili slični događaji mogu organizovati bez ometanja života ostalih građana. Do kada će se mala grupa sugrađana i turista iživljavati nad Sarajlijama, pogledajte koliko ulica će nam zatvoriti

“Razumijem da ljudi, naši građani, traže i bore se za svoja prava, bez obzira što imam potpuno drugačiji pogled na život od njih. No, jednu stvar nikako ne razumijem – zašto Sarajevo mora biti blokirano svake godine?”

Poručio je ovo zastupnik Stranke za BiH u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) Muamer Bandić, povodom najave Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) KS da će u subotu, 24. juna, u glavnom gradu BiH zbog održavanja Bh. povorke ponosa doći do određenih izmjena u saobraćaju, prenosi NAP.

“Neka svako ostvaruje i uživa svoja ljudska prava, ali moramo shvatiti da se to ne može raditi nauštrb prava drugih ljudi, čije se kretanje ograničava. U našem gradu živi dosta invalidnih osoba, slijepih lica, koji koriste iste ove ulice i moramo kao društvo jednom shvatiti da njima nije jednostavno zaobići par kilometara uže gradske jezgre da bi stigli do svog odredišta”, kaže Bandić.

Smatra da smo kao društvo dovoljno civilizacijski sazreli da ne postoji više potreba za proglašavanjem svakog okupljanja skupom visokog rizika, te angažovanjem enormnog broja policijskih službenika i blokiranjem kompletne uže gradske jezgre. Isto tako, Sarajevo ima dijelova u kojima se ovakvi ili slični događaji mogu organizovati bez ometanja života ostalih građana.

“Politika blokada svega i svačega je sasvim dovoljno obilježila i uništila naše živote u proteklih 30 godina i krajnje je vrijeme da promijenimo tu nesretnu paradigmu i počnemo uređivati naš zajednički prostor za dobrobit svih građana, a ne samo uskih skupina bliskih vladajućim garniturama. Sarajevo je uvijek bilo otvoreni grad i trebamo nastaviti da ga uređujemo i gradimo na taj način”, zaključio je Bandić.

Do kada će se mala grupa sugrađana i turista iživljavati nad Sarajlijama, pogledajte koliko ulica će nam zatvoriti

 

U subotu, 24. juna 2023. godine doći će privremene potpune obustave saobraćaja u ulicama: Zmaja od Bosne, Franje Račkog, Koste Hermana, Vrbanja, Fra Anđela Zvizdovića, Hiseta, Hamida Dizdara, Kalmija Baruha, Turhanija, Đoke Mazalića, Vrazova, Maršala Tita, Hamze Hume, most Skenderija, Valtera Perića, Obala Kulina Bana, Reisa Džemaludina Čauševića, Musala, La Benevolencija, Jadranska, Šenoina, Kulovića, Čobanija, Zelenih beretki, Branilaca Sarajeva i Ćemaluša.

Privremena izmjena režima saobraćaja bit će provedena na sljedeći način:

Zmaja od Bosne – zabrana motornog saobraćaja od spoja sa ulicom Hamdije Čemerlića do spoja s ulicom Hiseta i od spoja s ulicom Maršala Tita do spoja s I transverzalom;
Franje Račkog – od spoja s ulicom Zmaja od Bosne do spoja s ulicom Koste Hermana;
Koste Hermana – od pješačke staze do ulaza u Filozofski fakultet;
Vrbanja – od spoja s ulicom Vilsonovo šetalište do spoja s ulicom Zmaja od Bosne;
Fra Anđela Zvizdovića – od spoja s ulicom Kranjčevićeva do spoja s ulicom Zmaja od Bosne;
Hiseta – od spoja s ulicom Zmaja od Bosne do spoja s ulicom Hamze Hume;
Hamida Dizdara – od spoja s ulicom Valtera Perića do spoja s ulicom Hiseta;
Kalmija Baruha – od spoja s ulicom Hiseta do spoja s ulicom Kotromanića;
Turhanija – od spoja s ulicom Valtera Perića do spoja s ulicom Hiseta;
Đoke Mazalića – od spoja s ulicom Valtera Perića do spoja s ulicom Hiseta;
Vrazova – od spoja s ulicom Valtera Perića do spoja s ulicom Hiseta;
Maršala Tita – od spoja s ulicom Alipašina do spoja s ulicom Hiseta;
Most Skenderija – od spoja s ulicom Terezija do spoja s ulicom Obala Kulina Bana;
Valtera Perića – plato prostor ispred Raiffeisen banke;
Obala Kulina Bana – od spoja s ulicom Hiseta, Ćumurija, zabrana skretanja ulijevo na raskrsnici s ulicom Ćumurija – osim stanara, zabrana skretanja ulijevo u raskrsnici s ulicom Hadžiristića – osim stanara i zabrana skretanja ulijevo na raskrsnici s ulicom Zelenih beretki – osim stanara;
Reisa Džemaludina Čauševića – od spoja s ulicom Mis Irbina do spoja s ulicom Obala Kulina Bana, od spoja s ulicom Obala Kulina Bana prema ulici Mis Irbina u dužini od 15 metara;
Musala – od spoja s ulicom Obala Kulina Bana prema ulici Mis Irbina u dužini od 15 metara;
La Benevolencija – od spoja s ulicom Obala Kulina Bana prema ulici Mis Irbina u dužini od 15 metara;
Jadranska – od spoja s ulicom Obala Kulina Bana prema garaži Jadranka u dužini od 15 metara;
Šenoina – od spoja s ulicom Obala Kulina Bana prema ulici Branilaca Sarajeva u dužini od 15 metara;
Kulovića – od spoja s ulicom Obala Kulina Bana do spoja s ulicom Branilaca Sarajeva;
Čobanija – od spoja s ulicom Hamdije Kreševljakovića do spoja s ulicom Obala Kulina Bana;
Zelenih beretki – od spoja s ulicom Ćumurija do spoja s ulicom Branilaca Sarajeva – osim stanara;
Branilaca Sarajeva – od spoja s ulicom Zelenih beretki do spoja s ulicom Kulovića – osim stanara;
Ćemaluša – od spoja s ulicom Branilaca Sarajeva do spoja s ulicom Mula Mustafe Bašeskije.

IZDVOJENO