MOŽE NOSITI DO 150 KILOGRAMA BOMBI: Turska razvija novi dron sposoban za lansiranje s novih desantnih brodova


TB-3 bit će težak 1450 kg, a u zraku će moć biti i do 24 sata.

Turski proizvođač bespilotnih letjelica Baykar objavio je nove detalje o svom najnovijem naoružanom dronu koji će biti sposoban za smještanje i lansiranje s novog tipa jurišno-desantnih brodova, prenosi Daily Sabah.

“Bayraktar TB-3, koji je još u razvoju, bit će veći i sposobniji model u istoj obitelji kao i TB-2”, rekao je glavni tehnološki direktor tvrtke Selcuk Bayraktar tijekom internetske prezentacije održane ovog tjedna na Gebze sveučilištu. “Kad smo započeli ovaj projekt, niti jedna bespilotni letjelica s fiksnim krilima nije mogla poletjeti s brodova kratke piste klase LHD”, objasnio je, koristeći nacrte drona u razvoju koji bi trebao biti razvijen iduće godine, prenosi Defense News.”Vjerujemo da će TB-3, koji može ostati u zraku duže vrijeme i koji je opremljen oružjem, popuniti prazninu na ovom polju”, rekao je Bayraktar.

Prošla verzija, TB-2, je stvorena u 2014. i od tada se pokazala prilično funkcionalnom. Poljska je potpisala ugovor o kupnji ovih dronova, a interes su pokazale Latvija i Albanija. TB-2 može ponijeti 150kg, funkcionira i noću, a može nositi i protutenkovke projektile.

TB-3 bit će težak 1450 kg, a u zraku će moć biti i do 24 sata. Za razliku od prethodne verzije, moći će letjeti na većim visinama, a krila će mu biti sklopiva, čime se štedi prostor na brodu.

Dronovi TB-3, njih između 30 i 50, bit će smješteni na jurišno-desantnom (amfibijskom) brodu TCG Anadolu (L-400) koji ima funkciju manjeg nosača zrakoplova i helikoptera. Turska planira izgradnju još jednog broda iste klase, TCG Trakya.