Može li Konaković i dalje biti ministar: Nije poslao ni protestnu notu, BiH treba prestati školovati vojnike u Srbiji!


Iznenađenje javnosti, ali očito ne i bh. političkih predstavnika čija je reakcija izostala

Na opšte iznenađenje javnosti studentice Fakulteta kriminalistike, kriminologije i sigurnosnih studija Univerziteta u Sarajevu Valentina Vujičić i Slađana Todić, optužene da su na dan obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici veličale presuđene ratne zločince i širile međunacionalnu mržnju, nastavit će školovanje u Beogradu!

Iznenađenje javnosti, ali očito ne i bh. političkih predstavnika čija je reakcija izostala. I to ona institucionalna.

Od ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića očekivala se protestna nota upućena Srbiji, ali ona je izostala. A, to je minimum koji je morao uraditi!
Tu bi trebala prestati i podrška Konakoviću, a u uređenim zemljama bila bi pokrenuta njegova smjena.

Podsjećamo, studenticama je nastavak školovanja omogućio direktor BIA-e Aleksandar Vulin (odnedavno na crnoj listi SAD-a) zahvaljujući kome će dobiti stipendiju za studije na Akademiji za nacionalnu bezbjednost u Beogradu i smještaj u studentskom domu.

Nema sumnje da će se na ovoj akademiji ‘studentice’ koje slave ‘što su nas poubijali’ biti dodatno edukovane za nastavak genocida nad Bošnjacima, jer negiranje, pa i glorifikacija genocida je dio tog procesa u kojem su 1995. godine bacili ogromnu mrlju na Srbe.

I to što Aleksandar Vučić kao papagaj ponavlja da Srbija radi na očuvanju mira u regionu, dok radi suprotno tome, ne treba da iznenađuje, jer njegove riječi su zapravo dio kampanje smišljene u SANU-u, od koje niti jedan predstavnik vlasti u Srbiji ne odstupa.

Ali, zašto bh. vlasti u tome rado sudjeluju?

Zar je jedna fotelja i prividan mir važniji od istine i jasnih priča da Srbija nikada nije odustala od svojih pretenzija.

I ministar odbrane Zukan Helez mogao bi učiniti konkretne radnje i spriječiti odlazak vojnika Oružanih snaga na školovanje u Srbiju, jer nakon eklatantnog primjera šta institucionalno podržava Srbija, zar je realno očekivati da se vojnici OSBiH edukuju ispravno i moralno.

Jesu li takvi kadrovi odškolovani u Srbiji dio ‘oružja’ BIA-e, a protiv Bosne i Hercegovine.

Helez još nije odgovorio na upit Patrije da li će se baviti ovim značajnim pitanjem, koje je, istina, odavno teret, ali sada nakon nagrade za negatore genocida posebno dolazi u fokus!

Niz je primjera u Bosni i Hercegovini onih koji su se školovali u Beogradu, a sada obavljaju funkcije s kojih bez izuzetka rade protiv interesa Bosne i Hercegovine.

No, očito ni to nije presudno kada je riječ o odnosu prema državi Bosni i Hercegovini. Jer Konaković se školovao u Sarajevu, ali je nečinjenjem u ovom slučaju pokazao da Vulin i ekipa mogu da rade šta požele, bez ikakvih kontramjera iz Sarajeva!

Otužna je takva slika i nadasve neprihvatljiva, jer ne može se očekivati da susjedne zemlje, koje su inače bile agresori na našu zemlju, promijene svoje stavove, kada im se iz Bosne i Hercegovine na svaki vid anticivilizacijskih poteza i dalje nudi ruka pomirenja, a koja znači i ruku spasa pred međunarodnom zajednicom!

NAP