MOŽE I SA CRNIM VRAGOM, SAMO DA NIJE SDA: Sattler otišao Dodiku na noge čim je on rekao da “silazi” sa EU puta, usput odslušao pridike o 1. martu - BH Vijesti

MOŽE I SA CRNIM VRAGOM, SAMO DA NIJE SDA: Sattler otišao Dodiku na noge čim je on rekao da “silazi” sa EU puta, usput odslušao pridike o 1. martu


Ukoliko dobijemo odluku o blokadi ili zadržavanju tih sredstava od EU, izaći ćemo pred Narodnu skupštinu i donijeti odluku da izlazimo iz evropskog puta BiH, bez obzira na posljedice. Dodik odbija odluku Ustavnog suda: BiH nema imovinu. Delegacija EU niti Sattler osobno nisu se oglasili nakon sastanka

Dodik je prije par dana najavio da bi mogao zahtjevati prekid evropskog puta.

Dodik je napomenuo kako je Njemačka zabranila banci KFC da realizuje kredit za vodovod u Gradišci, kao mjeru da njega disciplinuju, te da pokušava da zadrže fondove EU koji treba da dođu u Republiku Srpsku za izgradnju puteva i autoputa od Doboja do Modriče.

– Nema zvanične odluke da je zaustavljeno, ali ima zastoja. Usput od nas očekuju da naši ljudi glasaju za sve programe u FBiH. Mi smo jasno rekli da nema glasanja, zaustavljamo sve. Ukoliko dobijemo odluku o blokadi ili zadržavanju tih sredstava od EU, izaći ćemo pred Narodnu skupštinu i donijeti odluku da izlazimo iz evropskog puta BiH, bez obzira na posljedice – naveo je Dodik.

Naglasio je da to nije samo zbog novca te podsjetio da je ambasador EU u Sarajevu Johann Sattler nedavno rekao da Rs neće dobiti 80 posto troškova iz evorpskih fondova za slanje spasilačkog tima u Tursku, jer nisu išli kao zajednički tim BiH.

Sattler se danas pojavio na sastanku kod Dodika u Banjoj Luci.

Dodik odbija odluku Ustavnog suda: BiH nema imovinu

Privremena mjera koju je danas izrekao Ustavni sud je školski primjer politički dirigovane odluke koja se ne bavi pravom nego politikom, koja Zakon privremeno stavlja van snage pod smiješnim i nepravnim izgovorom “zato što se radi o složenom pitanju” i paušalnom i ničim potkrijepljenom i obrazloženom tvrdnjom da njegova primjena može nanijeti nenadoknadivu štetu – pojasnio je predsjednik Rs.

Prema Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, BiH nema svoju imovinu, imovina pripada entitetima, odnosno Rs. To je potpuno jasno svakom sa makar i površnim poznavanjem prava kada pročita Ustav BiH – rekao je Dodik.

Dodik je istakao da Rs podržava evropski put BiH na kojem želi da bude vidljiva u skladu sa mehanizmom koordinacije i uz puno uvažavanje njene ustavne pozicije, kao i dejtonske strukture BiH, saopćeno je iz Kabineta predsjednika Rs.

Dodik je ponovio da 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije treba rješavati zajedno, ne odvojeno, naglasivši da je BiH pregovaračka strana na putu ka EU.

Dodik je rekao Sattleru da očekuje saglasnost institucija BiH o rješavanju i deblokadi mnogih, važnih strateških projekata u skorijoj budućnosti, poručivši da RS dalje blokade neće tolerisati.

Osvrćući se na čestitku Sattlera “svim građanima i građankama” povodom 1. marta, Dodik je rekao da “1. mart može biti praznik bošnjačkog naroda i da to RS neće sporiti, ali da nije, niti može biti zajednički praznik u BiH”.

Predsjednik Rs je istakao, kako se navodi u saopćenju “da nema zakona koji propisuje 1. mart praznikom BiH, da je taj datum bio uvertira u građanski rat u BiH i Rs ga nikada ne može slaviti”.

Delegacija EU niti Sattler osobno nisu se oglasili nakon sastanka.

Izdvojeno.ba