“Moja adresa: Srebrenica”: Nema toga Bošnjaka koji će pristati na politiku negiranja genocida po volji Milorada Dodika i drugih srpskih stranaka


Iz koalicije “Moja adresa: Srebrenica” poslali su saopćenje za javnost, a koje se tiče Milorada Dodika, člana Predsjedništa Bosne i Hercegovine, kao i predsjednika Skupštine Opštine Srebrenica Ćamila Durakovića.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

– Član predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik putem TV ekrana nametnuo je lokalnim političarima u Srebrenici smjenu Ćamila Durakovića.

Član predsjedništva Bosne i Hercegovine kontinuirano se protivi nametnutom Zakonu od visokog predstavnika Valentina Incka (Inzko) o zabrani negiranja genocida, a jučerašnjim svojim istupanjem pokazao je da zapravo politiku u Srebrenici ne vode lokalni političari već rade onako kako im se nametne.

Kao što je svima poznato, Ćamil Duraković je podnio krivičnu prijavu protiv novinara zbog nepoštivanja Zakona o zabrani negiranja genocida u lično ime i u ime svih bošnjačkih predstavnika u SO Srebrenica.

Krajnje surov način kažnjavanja Bošnjaka u gradu u kojem je počinjen genocid zbog atrofije politike koja vodi ka destabilizaciji i prekrajanju granica u Bosni i Hercegovini.

Retorika i radikalni istupi političara u RS neće doprinijeti kvalitetetnijem životu u Srebrenici, a šturim saopštenjima i najavama nećete nas zaplašiti i demotivisati da koristimo naša građanska i zakonska prava.

Nema toga Dodika koji će nas spriječiti da kao građani koristimo zakonske mogućnosti i da prijavljujemo negatore genocida, a ni funkcije zbog koje bi od toga odustali.

Uzalud smo učinili sve da otvorimo dijalog

Mi smo odbornici u Skupštini opštine Srebrenica voljom bošnjačkog naroda, a ne voljom Stevandića, Vukanovića, Dodika ili srpskih stranaka.

Zakonska je odredba a ne volja srpskih stranaka da predsjednik Skupštine mora biti Bošnjak ukoliko je načelnik Srbin.

Mi Bošnjaci smo, nakon Lokalnih izbora, pri formiranju vlasti bili konstruktivni i nismo htjeli blokirati konstituisanje vlasti. Uzalud smo učinili sve da otvorimo dijalog.

Lokalna politika Srebrenice se očigledno vodi daleko, u Banjoj Luci. Neće proći, a mi ćemo nastaviti pomagati institucijama države da iza rešetaka stave negatore genocida.

Ovo je poziv na politički obračun s Bošnjacima povratnicima

Sada Dodik uz pritisak drugih srpskih stranaka želi blokirati funkcionisanje lokalne zajednice i to svjesno, pod izgovorom da je Ćamil Duraković podnio krivičnu prijavu protiv nekoga ko je negirao genocid u Srebrenici.

Ovo je poziv na politički obračun s Bošnjacima povratnicima, kao još jedan pokazatelj nemoći pred novim odredbama Krivičnog zakona.

Nema toga Bošnjaka koji će odustati od gonjenja negatora genocida i pristati na politiku negiranja genocida po volji Milorada Dodika i drugih srpskih stranaka.

Svi smo mi Ćamil, zaključuje se u saopćenju koalicije “Moja adresa: Srebrenica”.