MILORAD DODIK UZBURKAO JAVNOST: "Ne možemo prihvatiti matricu o tome da se radi o teroristima…"
Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik rekao je u intervjuu Srni da treba podržati rukovodstvo Srbije u tome da zaštiti svoj narod na Kosovu i Metohiji i kazao da Zapad ne poštuje minimum dogovora.

Dodik je rekao da Srbi ne smiju odustati od odavanja počasti za Srbe koji su tamo poginuli.

– Ne možemo prihvatiti matricu o tome da se radi o teroristima. Sarajevo samo priča o teroristima na Kosovu i Metohiji. Za njih Al kaida nije teroristička i nikada nisu o tome govorili. Za Sarajevo i Amerikance nisu teroristi oni koji su pucali po ambasadi i odsijecali glave, ali jesu oni koji brane svoje kuće i suprotstavljaju se Aljbinu Kurtiju koji ih napada, rekao je Dodik.

On je upitao kako su srpski mladići ubijeni snajperom u Banjskoj?

– To su pitanja koje traže odgovor. Sada napadaju Srbiju. Moramo podržati rukovodstvo Srbije u tome da zaštiti svoj narod, rekao je Dodik i dadao da “NATO brani interese Prištine radi sopstvenih interesa, pa i zbog toga što tamo imaju izgrađenu jednu od najvećih vojnih baza, a Srbi su u tome kolateralna šteta”.

Kada je riječ o Kosovu, on je upitao da li su samo Srbi problem kada se gleda iz vizure Zapada i ukazao na njihovo nepoštovanje dogovora, što se vidi na primjeru Zajednice srpskih opština.

– Čak su to upoređivali sa Republikom Srpskom u negativnom kontekstu, a onda Nijemci od nas traže da puštamo u BiH one sa ličnom kartom. Malo sutra ćete ući, poručio je Dodik.

Dodik je rekao da Srbija poštuje svoj teritorijalni integritet, a pojedini predstavnici zemalja Zapada otvoreno lobiraju za jednu od strana.

“To su neprihvatljive stvari. Bombardovali ste nas, bacili ste osiromašeni uranijum. Pobili ste nam djecu. Mislite li da treba to da zaboravimo”, upitao je Dodik.

– Kako je moguće da ne postoji nijedna opcija, osim one da Srbi nestanu sa Kosova i Metohije. “Idite u Hrvatsku pa pogledajte u Liku i Kordun. Nema žive duše. To ste napravili sa vašim politikama, naveo je Dodik.

– Meni je žao zbog stradalih, ali pogledajte kako ide spin. Sada nam dođe i onaj specijalni izaslanik Vlade Njemačke za Balkan Manuel Zaracin i priča o nečemu. Katastrofalna je politika u Njemačkoj koju vodi, rekao je Dodik i dodao da “predstavnici Njemačke pokušavaju govoriti o BiH, dok u svojoj zemlji gube podršku građana”.

On ih je pozvao da prestanu više tako da tretiraju Srbe.

“Pokušajte ponuditi nešto Srbima i reći da je u redu da Srbija integriše srpski narod tamo gdje je većinski”, kazao je Dodik.

Kako je moguće, upitao je Dodik, da se desi da se u 21. vijeku u Parlamentu Kanade aplaudira fašisti?

– Kao ne znate, u današnje vrijeme ne znate, kazao je Dodik.

Dodik je rekao da će najkasnije početkom novembra razgovarati sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom u Moskvi, te dodao da je “važno za RS da ima takav odnos sa globalnim liderom, kakav je Putin”.

– Rusija je izmučena Drugim svjetskim ratom i komunističkom vlašću, kao i očekivanjem da će Zapad konačno prihvatiti Ruse kao integralni dio tih vrijednosti. Izgubila je 30 godina u traganju i shvatila da Zapad preko Ukrajine samo želi doći do sirovina i resursa na istoku Rusije, smatra Dodik.

-Najveći branioci komunističkih vrijednosti zapravo su Zapad i SAD, jer podržavaju sve ono što su komunističke vlasti učinile u prošlosti, a na štetu danas suverenih država kao što je Rusija.

Amerika je preko sukoba u Ukrajini demolirala Evropsku uniju koja više nije faktor. Zaustavili su Njemačku jer su se plašili saveza ove zemlje i Ruske Federacije. Sinonim za taj savez je bio “Sjeverni tok” – naveo je Dodik.

On je kazao da nije bilo realno za očekivati da Rusija neće odgovoriti na havariju koja je prekinula snabdijevanje Evrope gasom.

– Interesantno je pričati s Putinom. To je zaista, što se mene tiče, visoka privilegija. Kada njemu pružite ruku i kada on kaže da je nešto u redu, onda je u redu. Kada pružite ruku nekom zapadnjaku znajte da vas je prevario sljedeći dan, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je Srpska pravoslavna crkva ostala jedini integralni faktor i da uspješno obavlja misiju okupljanja i jačanja vjere srpskog naroda.

– To se vidjelo i na primjeru obnove hrama u Mostaru. Sjećam se kada sam došao na zgarište hrama koji je srušen, a prethodno miniran u nekoliko navrata – dovezeno je nekoliko kamiona eksploziva da se sruši. To je bio tada najveći hram Srpske pravoslavne crkve na Balkanu, kazao je Dodik.

Ddoik je kazao da su finansije stabilne u RS-u i da je tih 200 miliona KM vraćeno iz vlastitih prihoda, te dodao da je nivo zaduženosti nizak u odnosu na zemlje Evrope, ali i svijeta koje svoje finansijske probleme rješavaju štampanjem novca.

– Službenici ambasada zovu banke i govore im da ne sarađuju sa Republikom Srpskom. Zamislite. Uprkos tome, banke iz Njemačke žele da ostanu dio infrastrukturnih projekata, rekao je Dodik.

– Ima i drugih izvora finansiranja. BiH u Njemačkoj drži depozite i oni upravljaju tim novcem, a to ne razumiju Bošnjaci ovdje. Republika Srpska ima stabilne finansije bez obzira na sve priče, naveo je Dodik.

Rekao je da stalne najave o navodnom ekonomskom krahu služe pojedincima u političke svrhe, a sve se pokazalo neistinitim.

– To je zadata priča sa Zapada. Niko ne kaže da teku med i mlijeko, ja bih volio da je daleko bolje, ali recite mi šta je to daleko bolje u Federaciji kada se o tome priča, rekao je Dodik.

-Republika Srpska ima više investicija nego Federacija, rekao je Dodik i dodao da je u ovoj godini 500 miliona KM više investicija nego u prošloj godini. Povećavamo šta možemo. Razgovaramo sa borcima, sindikatima. Pokušavamo da nađemo prostora za to i bez toga nema ni razvoja, rekao je Dodik.