MIDHAT ČAUŠEVIĆ RAVNO U METU: “Konaković će zbog svoje ministarske fotelje Bošnjake od većine svesti na političku manjinu”


“Rezultat Konakovićeve trgovine i pokušaja Trojke da praktikuju jugoslovenski princip isključivo u okviru bošnjačke kvote, su samo pet Bošnjaka na ukupno 20 pozicija u novom sazivu Vijeća ministara BiH”, ističe Čaušević.

U saopćenju za javnost podsjeća da u rukovodstvu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH nema Bošnjaka, naglašavajući da su predstavnici “NIP-ovih Bošnjaka” u rukovodstvima Doma naroda i Parlamentarne skupštine BiH izabrani većinom glasova Srba i Hrvata, bez većine glasova Bošnjaka.

Ne može Konaković neutemeljenim optužbama na račun SDA sakriti činjenicu da je trgovao pozicijama namijenjenim Bošnjacima da bi postao ministar vanjskih poslova BiH. Potvrdu i zahvalnost za posao koji radi dobio je čak i u ruskim medijima. A njegova prva zvanična posjeta kao ministra vanjskih poslova bila je Dodiku. Zvanične izjave poslije te posjete su potvrda i nastavak podaničkog odnosa.

Posljednje optužbe na račun SDA, kako kaže, vrlo lako obesmišljava poređenje sa prošlim sazivom Vijeća ministara BiH, u kojem je bilo sedam Bošnjaka.

“Očigledno je da je Konaković za poziciju u vlasti spreman platiti i mnogo veću cijenu, a mediji su već pisali o predaji državnih sigurnosnih institucija u ruke proruskih kadrova iz entiteta RS, ali i Upravu za indirektno oporezivanje BiH Miloradu Dodiku. Kao nikad do sad Dodik će gotovo sam upravljati cjelokupnim sigurnosnim i finansijskim sektorima u državi”, tvrdi poslanik SDA.

Potpisivanjem sporazuma kojeg su, kako ističe, pisali HDZ i SNSD, “a zatim rasprodajom pozicija u državnoj vlasti, servilni Konaković je pokazao da mu je od interesa građana mnogo važnije ispunjavanje želja partnerima na uštrb Bošnjaka odnosno muslimana kako nas Dodik podrugljivo naziva”.

“To mu dobro ide, a i razumljivo je to jer ako ne bude radio šta mu se kaže onda ide”, navodi u saopćenju zastupnika SDA u Zastupničkom domu PSBiH Midhat Čaušević.