MEDIJSKA SAMODESTRUKCIJA KROZ NEGACIJU SLOBODE MISLI/RIJEČI I ZAKONSKE PRETPOSTAVKE NEVINOSTI


Otužno je gledati natpise u pojedinim medijima koji ovih dana od Jasmina Mulahusića, na brutalan i surov način prave metu za odstrel, uprkos pravnoj pretpostavci da je svako nevin dok se suprotno pravosnažno ne dokaže, i koji istovremeno kritikuju i osuđuju građane koji se samoorganizuju i pružaju podršku Jasminu Mulahusiću. Prema tim medijima njima je dozvoljeno javno linčovati, blatiti i napadati nekoga uprkos pravnoj normi koja predviđa pretpostavku nevinost, ali građanima nije dozvoljeno javno iznositi drugačiji stav i argumente. Ako to činite, takvi mediji vas kao “doprinos istini” satanizuju i stigmatiziraju, svrstavajući vas u svijet mračnjaštva, neprosvijećenosti, polupismenosti, retorogradnosti i sl. Na takav način, neodgovornim djelovanjem mediji u javnom prostoru stvaraju novi oblik mraka u kojem sutra neće biti moguće čuti i vidjeti njihovu objektivnu istinu.

Mediji bi svojim primjerom trebali da educiraju građane, da im pokažu kako se objektivno izvještava, a ne subjektivno oglašava, da im objasne vrijednost ljudske ličnosti koja uvijek mora biti sveta i nepovrediva, pa čak i u situaciji ako se nekome stavlja na teret izvršenje djela kojim je povrijedio ljudsku ličnost. Ako mediji ne postupaju drugačije, postavlja se pitanje razlike između postupanja medija i postupanja onoga čije djelovanje je predmet propitivanja. Mediji ne bi smjeli činiti i ponavljati greške za koje tvrde da postoje kod drugih.
Sumnja i ne/potvrđena optužnica ne mogu i ne smiju biti osnova za medijski linč bilo koga, jer takav odnos medija može nekada imati teže posljedice i od same sudske presude.
Medijsko djelovanje na takvim premisama predstavlja napad na slobodu ljudskog duha, slobodu misli i riječi, a upravo su te vrijednosti osnovni preduslov slobodarskog medijskog djelovanja. Na takav način pojedini mediji “sijeku granu na kojoj sjede”, a istovremeno investiraju u buduće nepovjerenje građana u objektivno novinarstvo.
 
Sifet Kukuruz/Facebook