MARINKOVIĆ-LEPIĆ JOŠ NIJE PROČITALA USTAV: “Lendu ne namjeravam nagovarati, SDA treba shvatiti da nije u većini”


“Treba vidjeti kako će proces teći bez obzira na najave. Međutim mi u Parlamentu možemo samo čekati. “Trojka plus” i HDZ imaju većinu”, kaže ona.

Mirjana Marinković Lepić, predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta FBiH (Naša stranka), koja je na izborima dobila manje od 1 500 glasova, kazala je za N1 kako za stranke “Trojke” nije opcija da razgovaraju sa SDA. Dodala je kako ne namjerava “nagovarati” Refika Lendu (SDA) da podrži Federalnu vladu koju bi činile stranke “Trojke plus” i HDZ-a BiH, ali da bi njegova stranka trebala shvatiti da nije većina. Zanimljivo je da Marinković-Lepić još nije shvatila da je bez Lendinog potpisa nemoguće formirati vladu Federacije, jednostavnozato što tako propisuje Ustav FBiH.  Pošto “Trojaka” ne želi razgovarati sa SDA vjerovatno se još nada da će joj se her Schmidt smilovati i na silu je instaliratu u vlast putem nekog novog dekreta. Ako se to ipak ne desi a “Trojka” ostane principijelna u bojkotu razgovora sa pobjednikom izbora Strankom demokratske akcije Novalićeva vlada nastavlja sa radom.

Parlament je odradio svoj posao. Imenovani su predsjednica i potpredsjednici Federacije?

U 15 sati CIK je potvrdio rezultate posrednih izbora za predsjednicu i potpredsjednike. Počeo je teći rok od 30 dana. Mi smo svoj posao završili na najbolji način.

Nije, nije nas ni usporila. Lendo jeste otežao, ali sve skupa je bilo nekih pet dana. Završeno je sve.

Ali tek slijedi proces izbora Vlade FBiH?

Treba vidjeti kako će proces teći bez obzira na najave. Međutim mi u Parlamentu možemo samo čekati. “Trojka plus” i HDZ imaju većinu.

Hoće li Lendo (SDA) potpisati tu Vladu?

Ja ga ne namjeravama nagovarati. Nadam se da će prevladati interes građana i to da imamo većinu u Predstavničkom domu. SDA treba shvatiti da nije u većini.

Da li je, možda, opcija da se razgovara sa SDA?

Što se tiče Naše stranke, ali i “Trojke”, to nije opcija. Rješenje se mora naći, ali ne mogu ja predlagati. Nije dobro da se donose privremena rješenja. Mi govorimo o evropskim vrijednostima, ali ih ne primjenjujemo. U Evropi gdje postoji većina – ona i vlada.

Schmidt je kazao da nema namjeru intervenisati?

Mi ne možemo to riješiti. Ako stranke odluče da će razgovarati onda će to uraditi, ali ja ne mogu gledati u kristalnu kuglu. Ova situacija se treba propisima riješiti ako se ne stigne do dogovora.

Da li vam je realno da SDA dobije vlast?

Nije.

Jeste li već rasporedili resore za buduću Vladu FBiH? Naša stranka dobila jedno mjesto?

Tako je za sada.