MALA BARA PUNO KROKODILA! Uz Konakovića i Sabinu Ćudić i Damir Arnaut bi na poziciju šefa bh. diplomatije! (VIDEO)


Izgleda da je i Damir Arnaut, pored stranačke kolegice Sabine Ćudić, živo zainteresiran za opciju ministra vanjskih poslova BiH.

Član najužeg rukovodstva Naše stranke, Damir Arnaut, govorio je sinoć za BHRT o formiranju vlasti i navodno narušenim odnosima unutar Osmorke, a na izravno pitanje novinarke da li su tačne informacije da je zainteresiran za poziciju ministra vanjskih poslova BiH, Arnaut je odgovorio potvrdno. 

Kazao je da unutar Osmorke još nisu govorili o imenima, no ako bi MVP pripalo Našoj stranci i ako bi se ta pozicija ponudila njemu, kazao je da bi prihvatio ponudu. Također je kazao da bi njegov prioritet na toj poziciji bio otvaranje pregovaračkih poglavlja – barem dva do kraja godine – jer kandidatski status koji je dobila BiH ne znači ništa ako ne bude praćeno brzim započinjanjem pregovora.   

Arnaut je također kazao da će premijer Sarajevskog kantona biti iz Naše stranke i da će to biti, ili dosadašnji premijer Edin Forto, ili neko drugi iz Naše stranke. Sam Arnaut bi očito volio da to bude Edin Forto, jer bi u tom slučaju imao otvoren put do ministarske pozicije u Vijeću ministara BiH. 

 

Arnaut je u politiku ušao kao kadar Stranke za BiH, no uskoro se priključio Radončiću i njegovom Savazu za bolju budućnost, da bi prije dvije pogodine ponovo promijenio stranački dres i priključio se Našoj stranci, gdje je praktično treći čovjek, odmah iza Edina Forte i Sabine Ćudić.  

Arnaut se ranije predstavljao kao ovlašteni pregovarač Naše stranke, no tu je poziciju izgubio “pod nejasnim okolnostima”, pa se kao ovlašteni pregovarači pojavljuju naizmjenično stranački šef Edin Forto i predsjednica Glavnog odbora Sabina Ćudić koja također puca na prestižnu poziciju šefa bh. diplomatije.

(SB)