Lukačeva operacija “D-19”: MUP RS počeo popisivati pripadnike Oružanih snaga BiH i državnih sigurnosnih agencija - BH Vijesti

Lukačeva operacija “D-19”: MUP RS počeo popisivati pripadnike Oružanih snaga BiH i državnih sigurnosnih agencija


U Ministarstvu odbrane BiH potvrdili su za Istragu da raspolažu informacijama da MUP RS-a popisuje njihove pripadnike. “U početku su popisivali samo Bošnjake, sada popisiju sve”, kazao nam je visoki zvaničnik Ministarstva odbrane BiH.

MUP Republike Srpske vrši popis svih pripadnika svih sigurnosnih službi i Oružanih snaga BiH koji se nalaze na teritoriji tog entiteta, saznaje Istraga.ba.

U policijske centre MUP-a RS dostavljen je obrazac “D-19” sa tabelom u koju bi policijski službenici trebali upisivati lične podatke pripadnika sigurnosnih agencija i Oružanih snaga BiH koji žive ili rade u njihovom reonu.

“Pregled lica bezbjednosnih agencija na bezbjednosnom sektoru (pripadnici aktivnog sastava policije, bivši radnici MUP-a RS, kadeti policijske akademije, pripadnici drugih bezbjednosnih agencija, pripadnici Oružanih snaga BiH)”, navedeno je u obrascu “D-19” u koji bi podatke trebali unositi aktivni službenici MUP-a Republike Srpske.

obrazac D-19

Iz tabele koja je dostavljena, vidjivo je da, osim imena i prezimena, pripadnici MUP-a Republike Srpske moraju prikupiti podatke o datumu rođenja  aktivnog ili penzionisanog pripadnika sigurnosnih agencija ili Oružanih snaga BiH, zatim adresu stanovanja, te tačno navesti bezbjednosnu agenciju za koju radi ili je radio, kao i broj telefona.

Prema informacijama Istrage, popis aktivnih i bivših službenika počeo je prije desetak dana, a na području Bratunca, na istoku bh. entiteta Republika Srpska, u početku su popisivani samo Bošnjaci.

“Sada popisiju sve”, kaže nam zvaničnik Ministarstva odbrane BiH, uslovljavajući razgovor svojom anonimnošću.

Informacije o popisu pripadnika Oružanih snaga, Ministarstvo odbrane BiH, ali i druge sigurnosne agencije na nivou BiH dobile su prošle sedmice. Za sada nismo uspjeli saznati da li je od MUP-a Republike Srpske zvanično zatraženo pojašnjenje obrasca “D-19”, pa zato ostaje nejasno zbog čega i na osnovu kojih propisa entitetski MUP RS vrši popisuje pripadnike Oružanih snaga BiH i državnih policijskih i sigurnosnih agencija.

Akcija popisivanja bivših i aktivnih pripadnika sigurnosnih agencija BiH i Oružanih snaga BiH pokrenuta je istovremeno kada su čelnici MUP-a Republike Srpske, sa ministrom Daganom Lukačem na čelu, započela “tehničko-tektičke zborove” u većim gradovima tog entiteta.

 

 

“U okviru programa obilježavanja Dana policije RS i trideset godina Ministarstva unutrašnjih poslova RS, planirano je organiziranje taktičko-tehničkih zborova i koncerata Policijskog orkestra na glavnim trgovima šest gradova Republike Srpske. Na taktičko-tehničkim zborovima, građanima će biti prikazana sredstva, oprema i naoružanje policijskih službenika MUP-a, Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ), Žandarmerije i redovne policije”, navedeno je u obavijesti MUP-a RS.

Početkom mjeseca, tačnije 2. marta “taktičko-tehnički” zbor održan je u Trebinju gdje je MUP RS pokazao svoja borbena vozila DESPOT. Sedam dana kasnije, “pokazna” vježba je bila u Istočnom Sarajevu. Za 16. mart MUP RS će izaći na ulice Bijeljine.  Takve vježbe održavat će se sve do 30. marta, kada će, na Dan policije RS, biti održan “taktičko-tehnički zbor” na Trgu Krajine u Banja Luci.

Istraga.ba