Lideri stranaka iz RS-a potpisali usuglašene zaključke: “Odbacujemo svako nametanje odluka u BiH, te konstatujemo da visoki predstavnik nije legalno izabran…”


Odbacujemo svako nametanje odluka u BiH, te konstatujemo da visoki predstavnik nije legalno izabran u skladu sa predviđenom procedurom.

Lideri stranaka iz RS potpisali su zaključke koje su prije nekoliko dana usuglasili na sastanku kojeg je nakon OHR-ovog nametanja izmjena Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine sazvao predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

U zaključcima se navodi da predstavnici stranaka iz RS odbacuju nametnute odluke visokog predstavnika, te da ih smatraju neprihvatljivim i ništavnim.

– Smatramo da ne postoje uslovi za donošenje odluka srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama, osim u slučajevima kada je neophodno učešće radi sprečavanja donošenja odluka protivno interesima RS sve dok se ne razriješi pitanje nametnutog zakona. Odbacujemo svako nametanje odluka u BiH, te konstatujemo da visoki predstavnik nije legalno izabran u skladu sa predviđenom procedurom. U parlamentarnu procedure će preko poslaničkih klubova biti upućena dva zakona vezana za ovu tematiku.Druge zajedničke aktivnosti će biti razmatrane i usaglašavane u narednom periodu, navodi se u potpisanim zaključcima.

Svoj potpis na zaključke su stavili Milorad Dodik, lider SNSD-a, Mirko Šarović, lider SDS-a, Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, Nebojša Čubrilović, predsjednik DEMOS-a, Dragan Čavić, predsjednik NDP-a, Nenad Stevandić, lider US, Nenad Nešić, predsjednik DNS-a, Petar Đokić, lider SP-a, Goran Selak, predsjednik SPS-a i Darko Banjac, lider NPS-a.

U Banja Luci je u toku posebna sjednica Narodne skupštine RS na kojoj poslanici     razmatraju izmjene entitetskog krivičnog zakona i Prijedloga zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH.

Iz danas potpisanih zaključaka, vidljivo je da je izbačen dio da neće biti saradnje sa visokim predstavnikom, a kako je Čubrilović pročitao nakon sastanka u ponedjeljak.

Novi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Nijemac Christian Schmidt, naredne sedmice preuzima dužnost.