“Legitimni” nezadovoljan: Čović odbio prijedlog SDA


Lider HDZ-a BiH Dragan Čović danas se zahvalio na pismu predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću. Dodao je kako je uvid u sadržaj Izetbegovićevog pisma imao i prije “službenog primitka” i to zahvaljujući “sarajevskim portalima”.

Čović je otkrio kako ga pomalo čudi, ali ne iznenađuje, Izetbegovićevo uporno izbjegavanje provedbe Sporazuma za Mostar. U tom sporazumu, podsjetio je Čović, vrlo jasno je naznačen vremenski okvir za njegovu provedbu kao i nužni sadržaj sporazuma.

– Znakovito je da ste tek sada, nakon posljednjih razgovora s dužnosnicima administracija EU-a i SAD-a, iznijeli vaš službeni stav u vezi s izborom u Dom naroda i Predsjedništvo BiH, iako ste naše prijedloge rješenja dobili davno prije. Ti vaši službeni prijedlozi su, moram istaknuti, još nerealniji i udaljeniji od normativne stvarnosti u odnosu na prijedloge koje ste ranije neformalno iznosili u javnosti. Na osobit način, ovaj put ste zasigurno nadmašili sami sebe jer sve ono što “predlažete”, uopće ne nudi rješenja za konkretna i nužna otklanjanja svih oblika diskriminacije i usvajanja nužnosti legitimnog predstavljanja, što je, podsjećam vas, tema naših dugogodišnjih razgovora – naveo je Dragan Čović.

Predsjednik HDZ-a BiH je zaključio kako je Bakir Izetbegović u svome pismu iznio od ranije “poznate tvrdokorne političke stavove”.

– S vaše strane dosta nestvarno zvuči pozivanje na Aprilski paket i otvaranje pitanja nadležnosti Doma naroda FBiH, koji uopće nije bio predmet djelovanja niti jednog od spomenutih sudova, a samim time niti našeg Mostarskog sporazuma.

Donekle razumijem vašu želju, pa i čvrstu političku odlučnost, da od Federacije BiH napravite bošnjački entitet po uzoru na Republiku Srpsku razvlašćivanjem Doma naroda FBiH, koji bi po vašoj želji trebao biti bošnjački, pod krinkom vaše vizije građanskog. Dakle, ne i hrvatski i srpski i svih ostalih građana Federacije BiH. Šta je to, gospodine Izetbegoviću, nego agenda za podjele, uzurpacija mira, Ustava, međunacionalnih odnosa, potkopavanje europske perspektive BiH – pitao je Čović.

Ocijenio je kako se ne može istovremeno naricati nad sudbinom BiH, a u stvarnosti opstruirati pregovore bez nuđenja kredibilnih rješenja. To definitivno nanosi štetu BiH i svim njezinim narodima i građanima, zaključio je Dragan Čović.

– Međutim, neovisno o Vašim javnim smislenim i besmislenim taktikama i igrama, želim Vas podsjetiti da smo ipak mi oni koji imamo ključ uspjeha ili neuspjeha u svojim rukama i da niko drugi neće, niti može, niti treba rješavati probleme koji su primarno naša obveza.

Ovo ističem jer ponekad osjećam da toga niste do kraja svjesni ili odbijate tu vrstu odgovornosti zbog slabosti i liderskih problema koje evidentno teško rješavate na ukupnoj bošnjačkoj političkoj sceni. Bilo kako bilo, izvjesno je kako nije uputno koristiti ovu šansu za dogovor koju smo dobili, uz veliko povjerenje, podršku i iskren prijateljski odnos administracija EU-a i SAD-a, za naša lična ili stranačka pozicioniranja.

Znamo svi da je politika umijeće mogućeg, ali i to ima svoje granice kada su ulozi budućnosti naše domovine veliki. Isto tako ne smijemo se poigravati s onim što smo potpisali i preuzeli kao obvezu, kao test naše političke vjerodostojnosti u očima bh. javnosti, naroda i građana, s pitanjima čije rješavanje garantira stabilizaciju BiH, bolje međunacionalne odnose, povjerenje u sistem i institucije, razvoj, investicije i njenu evropsku i euroatlantsku budućnost – kazao je Čović.

Prvi čovjek HDZ-a BiH naveo je kako na sličan način kako je postignuto rješenje za Grad Mostar treba hrabro, bez preventivnog traženja alibija ili krivaca na bilo kojoj strani, riješiti najbitnije poglavlje evropskog puta BiH.

Dragan Čović je u odgovoru na pismo podsjetio Bakira Izetbegovića na “načela bez kojih je bespredmetno govoriti o izmjenama Izbornog zakona”. To su, kako je naveo Čović:

– jednakopravnost i legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda zaglavni su kamen funkcioniranja BiH;

– to su ključna ustavna načela koja se moraju ispoštovati kroz izmjene Izbornog zakona, u pogledu izbora članova Predsjedništva BiH i delegata u Dom naroda PSBiH;

– tri člana Predsjedništva BiH, kako srpski iz RS-a, tako i hrvatski i bošnjački iz FBiH, mogu se izabrati direktno i indirektno (uz asimetriju između entiteta), kako smo predložili u našem prijedlogu, koji smo dostavili vama, kao i predstavnicima administracija EU-a i SAD-a, uz mogućnost kandidiranja svakog građanina bez obzira na nacionalnu pripadnost;

– direktan izbor hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva iz FBiH neminovno podrazumijeva dvije izborne jedinice u FBiH, s jasnim većinama hrvatskog i bošnjačkog naroda (bilo fiksne ili virtualne);

– Dom naroda PSBiH i Dom naroda Parlamenta FBiH ima jasne ustavne nadležnosti i one se ne mogu mijenjati ograničenim ustavnim promjenama;

– Dom naroda PSBiH zadržava isti broj delegata kao što imamo sada, uz mogućnost kandidiranja i drugim građanima unutar klubova konstitutivnih naroda u Domu naroda;

– 17 predstavnika Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH trebaju odražavati legitimnu volju hrvatskog naroda u BiH (FBiH), kao što i drugi narodni klubovi trebaju održavati narodnu legitimnu volju;

– o vitalnom nacionalnom interesu odlučuje se natpolovičnom voljom svakog kluba konstitutivnih naroda u Domu naroda.

– HDZBiH i sve stranke okupljene oko krovne organizacije Hrvatskog narodnog sabora stoje čvrsto na ovim načelima čija primjena omogućava otklon svih vidova diskriminacije prepoznate kroz odluke Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava koje se odnose na izborno zakonodavstvo, poručio je Čović.

Čović je zaključio kako Izetbegovićevo ustrajavanje na “nepriznavanju i odbacivanju načela konstitutivnosti i legitimnog demokratskog predstavljanja” politički je stav direktno protivriječan činjenici da participira u razgovorima koji imaju za cilj pronalazak rješenja za njihovu operacionalizaciju, kazao je.

– Dopustite mi još jednom podsjetiti vas i na nedavno pismo i riječi državnog sekretara SAD-a gospodina Blinkena u kojem je jasno naznačeno da ustavne reforme ni u kojem slučaju ne podrazumijevaju stvaranje “Dejtona 2”, već isključivo ograničene izmjene Ustava u kontekstu impelementiranja presuda domaćih i inostranih sudova radi konačnog otklanjanja dugo prisutne diskriminacije u našem bh. društvu.

Na kraju, čvrsto vjerujem kako je vrijeme da svi praktično demonstriramo svoju demokratsku zrelost i inicijativu za zajedničko djelovanje te u konačnici implementiramo potpisani Sporazum, čime će se osigurati daljnji napredak naše zajedničke domovine Bosne i Hercegovine na dobrobit svih njenih konstitutivnih naroda i svih ostalih građana – navedeno je u odgovoru Dragana Čovića na pismo Bakira Izetbegovića.