LAŽ I MANIPULACIJA: Gomilaju artiljeriju, ne odustaju od hegemonizma, a plaše se Kavazovićeve poruke ‘branit ćemo institucije BiH’


Hegemonističke snage iz Zagreba i Beograda, preko svojih satelita u Bosni i Hercegovini kontinuirano održavaju stanje tenzija. U tome im pomaže i međunarodna zajednica, koja na ovom prostoru zaboravlja apsolutno sve vrijednosti na prostoru iz kojeg je došla. Jer, da je recimo američki ambasador Michael Murphy čitao i slušao šta govori njegov predsjednik Joe Biden povodom haosa i napada na Bijelu kuću, nema šanse da bi dopustio reakciju kakvu je objavila Ambasada SAD na reisove izjave. Ono što je Bijela kuća za SAD, to su za Bosnu i Hercegovinu njeno Predsjedništvo, Parlament i druge institucije. Dakle svetinja, a svetinja se brani i oružjem ako za tim ima potrebe

Rasim Belko


I opet se vrtimo, u ko zna kojem krugu vrtloga u koji nas kontinuirano guraju separatističke političke snage, s kojima vodimo politiku lažnog napretka, a zapravo stvarnog i kontinuiranog sukoba.

U vrtlogu laži kako su nekada samo djeca srpskog oca nacije Dobrice Ćosića znala lagati. A izgleda da su zbog zbog zajedničkog cilja i jedino u Bosni bliske političko – ideološke približnosti i bosanski katolici, Tuđmanovi Hrvati počeli djelovati na srpskoj matrici laži.

Laž i manipulacija, nažalost svih koji Bosnu i Hercegovinu vole, postala je ozbiljna artiljerija u ubijanju svega što s Bosnom i njenom odbranom ima veze.

Ima Srbija avione, kupuje topove, dronove samoubice, raste broj njenih vojnika. Ima Hrvatska pvo sisteme, kupuje francuske avione, naručuje različita topništva i hoće da šalje vojsku u Bosnu ili barem u Hercegovinu.

U Sarajevu nemaju vojsku, nemaju topništvo i nemaju ništa čime bi krenuli u bilo kakav sukob. Sve što ima Sarajevo, imaju i Banja Luka i Mostar. Dakle zajedničko, u prevodu ničije! Pa ako dođu zla vremena opet će biti ko šta jami.

No, bez obzira na vojni potencijal Bosne i Hercegovine i njenih susjeda, opet se svaka senzibilna rečenica vaga zlatarskom vagom i onda se u kuhinjama hegemonista/secesionista kreira narativ o opasnom Sarajevu, koje eto podriva mir.

Nakon histerije poslije izjava lidera SDA Bakira Izetbegovića o prebrojavanju i da se zna koliko ima onih spremnih da brane Bosnu i Hercegovinu, meta srpsko-hrvatske a antibosanske politike je i reisu-l-ulema Kavazović.

I to zbog izjave da stanje u Bosni i Hercegovini nije savršeno, da se kroz institucije mora raditi na razvoju države i obeshrabrivati snage koje je ruše, te zbog poruke da će se te institucije braniti i oružjem bude li potrebe.

I nekako mi se čini da im je rečenica da će se institucije braniti oružjem samo povod, a da ih najviše muči poruka da se moraju zaustaviti snage unutar tih institucija koje bi Bosnu i Hercegovinu harčile i ubijale.

I zanimljivo je da reakcija kreče iz Banja Luke, nastavlja se kroz poziv da međunarodne institucije javno osude Kavazovićevo obraćanje i završava s Ambasadom SAD i njenim izjednačavanjem Kavazovića i Milorada Dodika.

Niko recimo nije reagovao kada je nadbiskup Tomo Vukšić kazao da je Bosna i Hercegovina podijeljena na dva entiteta (zlonamjerno netačna teza), te da u jednoj polovini dominiraju Srbi pravoslavci, a u drugoj Bošnjaci muslimani.

U istom tonu govorio je Vukšić i o tome da Hrvati katolici u okviru svoje borbe za ravnopravnost predlažu federalizaciju BiH. A jasno je da je federalizacija korak do podjele BiH.

Ili kada je Tomo Vukšić govorio da u Bosni i Hercegovini živi 15 posto katolika, a više 50 posto muslimana, dodajući: “to je činjenica od ne male važnosti”.

Na te se izjave nije obaziralo, a da je bilo ko iz Sarajeva žustrije odgovorio nadbiskupu Vukšiću, bez sumnje bi bio prognan u javnom prostoru i optužen za širenje mržnje, dizanje tenzija i slično. Jer, od kraja oružanog rata kontinuirano se nameće zamjena teza, u kojoj svi oni koji zastupaju evropske vrijednosti bivaju satanizirani zbog tih evropskih i demokratskih stavova.

Hegemonističke snage iz Zagreba i Beograda, preko svojih satelita u Bosni i Hercegovini kontinuirano održavaju stanje tenzija. U tome im pomaže i međunarodna zajednica, koja na ovom prostoru zaboravlja apsolutno sve vrijednosti na prostoru iz kojeg je došla.

Jer, da je recimo američki ambasador Michael Murphy čitao i slušao šta govori njegov predsjednik Joe Biden povodom haosa i napada na Bijelu kuću, nema šanse da bi dopustio reakciju kakvu je objavila Ambasada SAD na reisove izjave.

“Demokratija je dragocjena i krhka, ali je pobijedila. Na OVOM SVETOM TLU gdje se prije nekoliko dana nasiljem htjelo poljuljati naše temelje, okupljamo se kao jedna nacija… Treba zaliječiti, ponovno izgraditi, puno toga možemo dobiti”, rekao je tada Biden.

I šta ćemo sad (?) kaže pjesma. Šta nam to nudi Murphy, a šta poručuje Biden.

Ono što je Bijela kuća za SAD, to su za Bosnu i Hercegovinu njeno Predsjedništvo, Parlament i druge institucije. Dakle svetinja, a svetinja se brani i oružjem ako za tim ima potrebe! I tu nema ništa nejasno, niti je išta sporno!

A da bi dušebrižnicima u međunarodnim institucijama, Bosancima i Hercegovcima (katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti) bilo jasnije, neka znaju da ono što kaže reis misle svi koji ovu zemlju vole.

A, da bi im bilo jasnije neka pogledaju Ukrajinu. Tamo su se borili kroz institucije i istjerali podaničku vlast hegemona iz Moskve. A sada te institucije brane oružjem. Tako je to tamo gdje većina voli svoju zemlju! Koliko god to smetalo nadbiskupu Vukšiću, Čoviću, Dodiku, Murphyju i njima sličnima!

Ali i svima u Sarajevu čija šutnja glasno odzvanja, na ove napade jer misle da i njih ne čeka isti progon!