Lavrov za srbijanske medije: Mi smo braća. Pobjeđivali smo iste neprijatelje


Ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov izjavio je danas da ne može odgovarati na odluke koje donosi Srbija i njeno rukovodstvo vezano za uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji, kao i da Rusija duboko poštuje srpski narod i njegovu privrženost svojim tradicijama i prijateljima.

Lavrov je u onlajn intervjuu sa četiri srbijanska medija, među kojima je Tanjug, kazao da su Srbi i Rusi bratski narod koje povezuje i zajednička historija, kao i pobjede u borbi protiv zajedničkih neprijatelja, prenosi Blic.

“Ne mogu odgovarati na odluke koje donosi Srbija i njeno rukovodstvo. Mi smo bratski narodi, objedinjuje nas zajednička historija, zajedničke pobjede protiv zajedničkog neprijatelja i vidimo koliko su ta osjećanja ukorijenjena u duši srpskog naroda i njegovog historijskog sjećanja”, kazao je Lavrov, odgovarajući na pitanje Novosti.

Ističe da Rusija neće ništa nametati silom i dodaje da Zapad to čini putem ekonomskih i drugih ucjena.

“To nije pristojno, tako se ne treba ponašati ni u društvu, a ni na međunarodnoj sceni kad svima pokušavaju zavrtati ruke. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je govorio više puta o toj temi kada je rekao da Srbija ima svoje interese. Duboko poštujemo srpski narod i njegovu privrženost svojim tradicijama i svojim historijskim prijateljima”, kazao je Lavrov.

On je rekao da bi pregovori sa Ukrajinom mogli biti održani i u Beogradu, kao i da su pored Istanbula, gdje je već dogovoren sastanak, spremni razmotriti i druge lokacije za pregovore uključujući i Beograd.

Lavrov je tako odgovorio u intervjuu za srijanske medije na pitanje šta misli da li bi Beograd bio savršeno mjesto za pregovore za okonačanje ovog rata.

“Beograd sa svojm statusom, kao grad i tačka gledišta u potpunosti odgovara za bilo kakve pregovore i na svim nivoima”, rekao je Lavrov.

Istakao je da mjesto pregovora treba biti prihvatljivo i za jednu i drugu pregovaračku ekipu.

“Imali smo tri puta direktne razgovore u Bjelorusiji, a onda smo imali pauzu, jer zbog tehničkih razloga nije moglo biti direktnih razgovora. Sada je dogovor postignut za sastanak u Istanbulu. To održava geografsku tačku gdje su se podudarile mogućnosti obje zemlje”, naveo je Lavrov.

“Ponovit ću spremni smo sagledati i druge lokacije za pregovore uključujući i Beograd”, poručio je Lavrov.

politicki.ba