Kraj Kojovićevog neuspješnog vođenja NS

Predrag Kojović je podnio ostavku na mjesto predsjednika Naše stranke (NS). Time je označen kraj jednog neuspješnog vođenja političke organizacije za koju je Kojović nesumnjivo dosta učinio. Kojović je doprinio izbornom uspjehu NS, prije svega u Sarajevu, ali i u BiH. On je uspio NS dovesti u poziciju stranke koja može uticati na političke tokove u BiH, ali nije imao kapaciteta da je i ustoliči kao najjaču građansku političku organizaciju.
Kojović prije svega nije uspio okupiti intelektualce u NS. To je ostala stranka fancy špekulanata, koji nemaju kapacitet za ozbiljniji rad, ali su spremni predstavljati svojim uspjehom i ono što očigledno nije uspjeh, kao što to svakodnevno radi Edin Forto. NS je ostao stranka neradnika i kicoša koji nemaju političke ideje, ali su skloni da beskompromisno zauzmu sva mjesta koja su upražnjena. Najbolje se to vidi u Sarajevu, a nesumnjivo, pogotovo kroz lik Irme Baralije, to je evidentno i u Mostaru i drugim bh gradovima.
Kojović nije uspio u tome da izgradi ozbiljnu infrastrukturu i u NS dovede intelektualce sa ozbiljnim referencama. Umjesto toga, on je ostavio prostor da se misli kako je Damir Marjanović intelektualac i da se podržavaju udari na društvo i državu, kao što je nedvojbeno Husić-Mehmedovićkin Zakon o VO. U koaliranju sa NiP i SDP, NS je definitivno izgubila dobar dio glasova na proteklim izborima, a nema sumnje da će na narednim pozicija ove stranke biti dodatno poljuljana.

Zato se može reći da je Kojovićevo vođenje NS bilo veoma neuspješno. I mada je zaista beskompromisno i za svaku pohvalu istrajavanje na odbijanju koalicije sa SDA, koalicija sa NiP je bila autogol. Vlast u Sarajevu je neupitno destruktivna po građane, a glavne negativne posljedice pretrpit će NS i SDP! Kojovićev odlazak sa pozicije predsjednika, stoga je pao u vrijeme kada pada i rejting NS i sigurno predstavlja kraj jedne neuspješne političke epizode. EKRAN