KONTROLIŠE LI BANJA LUKA SARAJEVSKU POLICIJU: Dodikov trojanac u MUP-u KS


Željko Klisara, Srbin sa Pala koji je vedrio i oblačio u najvažnijem odjeljenju sarajevskog MUP-a, je nakon krivičnih prijava, ali i serija tekstova u ovom i drugim medijima konačno sklonjen s pozicije komandira jedinice za saobraćaj. Ali je prebačen na poziciju načelnika PU Novi Grad. Postavlja se pitanje kako to da je Klisara mogao biti komandir i JZS, a sada načelnik PU Novi Grad, a ima diplomu Fakulteta za saobraćaj

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i policija ovog kantona i definitivno je u raljama opasnih politika, koja kontroliše sigurnosni sistem. Takoreći, politika u Kantonu Sarajevo sigurnosne snage drže u kontroliranom haosu.

Jer, kako drugačije objasniti da je rukovodeći kadar u MUP-u KS, protiv kojeg su na više adresa podnesene krivične prijave, raspoređen na druge, bitne pozicije, kako bi ih se zaštitilo.

MUP Kantona Sarajevo smo pitali prije ravno sedam dana, ali odgovora nema. Samo muk koji potvrđuje da mnogo toga ne funkcioniše kako bi trebalo.

Stari znanac iz tekstova o prljavim igrama unutar MUP-a Kantona Sarajevo, Željko Klisara, je nakon krivičnih prijava, ali i serija tekstova u ovom i drugim medijima sklonjen s pozicije komandira jedinice za saobraćaj. Potvrdu smo tražili u odnosima s javnošću MUP-a, ali je nismo dobili.

Ipak, da su se promjene desile, saznajemo iz nezvaničnih izvora. Klisara Željko i definitivno više nije na čelu Jedinice za saobraćaj, već je prebačen na poziciju načelnika PU Novi Grad.

Istina je da Klisara više neće moći kupiti kajmak kakav je mogao dok je bio šef saobraćajnoj policiji. A ranije smo pisali koliko je taj koruptivni kajmak debeo. Međutim, Klisara će i dalje ostati u dobrom položaju, s kojeg će moći nastaviti raditi ono što jedino zna – koristiti javni položaj za privatne interese.

Jer, očekivati da Klisara može uvesti promjene na bolje u PU Novi Grad je iznimno teško. Naročito nakon što znamo šta je radio kao komandir Jedinice za saobraćaj. Posebno, od Klisare se modernizacija ne može očekivati, jer historija njegovog djelovanja u policijskim strukturama je prilično sumnjiva.

Kao prvo, postavlja se pitanje kako to da je Klisara mogao biti komandir i JZS, a sada načelnik PU Novi Grad, a ima diplomu Fakulteta za saobraćaj. Nekim čudnim putanjama Klisara je preskakao vrhunske kriminaliste i pravnike, sa daleko boljim biografijama.

Možda i veće je pitanje otkud Klisara u MUP-u, a naročito na rukovodećim pozicijama u Kantonu Sarajevo, kada se zna da je u Republici Srpskoj radio kao dispečer autobuskog saobraćaja.

Borci protiv korupcije i kriminala, koji ovih dana na sav glas pljuju ZDK i njihove zakone, trebali bi rasvijetliti na koji način je Klisara stekao zvanje policijskog službenika i kako je nakon dolaska u MUP KS napravio karijeru konstantnog komandnog kadra.

A rezultati pokazuju da njegova napredovanja i nisu imala baš puno veze s njegovim radom.

Rukovodioce u MUP-u KS i policijskim strukturama trebalo bi pitati kako je i zbog čega čovjek iz Mokrog (Pale) došao na čelo policije u najvećoj sarajevskoj općini. Ne zato što je Srbin, već zbog činjenice da je pokazao da su mu privatni interesi uvijek ispred javnog interesa i sigurnosti.

Nije problem što je Klisara Srbin, već što je njegovu policijsku karijeru kreirala Biljana Plavšić, koja ga je i napravila policajcem. Biljana Plavšić je osuđena za ratne zločine, a o povezanosti Klisare i Plavšić pisali smo i ranije.

Stoga se i postavlja pitanje kako će Klisara kontinuirano sarađivati i komunicirati sa ratnim vojnim invalidima, ratnim veteranima, šehidskim porodicama, ako znamo da su svi redom dio Armije RBiH.

Je li neko iz MUP-a KS na ovaj način vraća usluge svojim vezama i saradnicima u RS ili…?

Ovih dana mnogo se priča o Srebrenici, genocidu, negiranju istog i rezolucijama protiv negiranja širom regije. Bilo bi dobro čuti odgovorne u MUP-u KS znaju li oni šta Klisara misli o svemu. Bez želje da ga targetiram na bilo koji način u ovom kontekstu, ali ne mogu zaboraviti svjedoke koji kažu da je on prilično blizak Biljani Plavšić, koja je bila u vrhu rukovodstva RS u vremenu kada se genocid desio.

Na jedno drugo pitanje odgovor je teže pronaći. A pitam se je li Klisara Dodikov trojanac u MUP-u Kantona Sarajevo? Je li ga Dodik spremio po zadataku, ako znamo da je Klisara štitio Dodika pri nezakonitim ulascima pod oružanom pratnjom.

Kome treba ovakav MUP Kantona Sarajevo, ako mu je sve teže vjerovati. Građani ovog grada i kantona pitaju se ko je Klisari predao palice upravljanja sigurnosnim sistemom. Šta ako proda grad? Ko nas to čuva i čuva li nas uopće??!

Jesmo li došli u fazu da policijom u Kantonu Sarajevo diriguju kadrovi iz Banja Luke ili Pala, pod kontrolnom palicom secesionističkih politika.

Pitanje za Tužilaštvo, ali i sve sigurnosne agencije, te političke vođe KS, kako se to desilo da nakon krivičnih prijava koje podnesoše policajci uhapšeni u akciji Dar1, dođe do preraspodjele mjesta osoba iz krivične prijave. Je li to MUP KS tako štiti osobe iz svojih redova pod sumnjom na krivična djela.

Ima li više išta smisla, ako se nagrađuju kadrovi protiv kojih su podnesene krivične prijave? Ako je tako, onda je vrijeme za kolektivnu migraciju građana KS u inostranstvo. Pitanje je i zašto komesar Nusret Selimović izvodi akrobacije ovim rokadama. Štiti li prijavljene ili sebe?

Upitno je je li uopšte djelovao na prijave a koje su mnogobrojne protiv rukovodilaca. Upitno je koja je cijena, da li je dužnik miljeu iz manjeg entiteta, da li se može povezati sa rabotama benzinskih pumpi njegovog oca, da li se može povezati sa zaštitom jakih lobija iz RS.

Čini se da se sve glasnije čuje i jasnije vidi opasna poruka onih koji treba da nas štite od vanjskog i neprijatelja i kriminala – PRODALI SMO VAS…..

Da ne ostanemo dužni osoblju u press službi MUP-a KS. Ne morate odgovarati, znamo gdje je Klisara, a znamo da je na njegovo mjesto komandira Jedinice za saobraćaj postavljen Nedžad Mulaosmanović.

Kome i zašto komesar vraća i je li cijena sigurnost građana Kantona Sarajevo.

Je li komesar Selimović ovako nagradio Klisaru za hapšenje sarajevskih policajaca u akciji koja je opisana kao hapšeneje narko kartela a svelo se na sokove i keks. Koji konkretan posao je uradio Klisara. Kakva je veza Klisare i pojedinih firmi sa područja Sokoca i Pala, koje uništavaju na svaki način?

Pitanja je puno, ali odgovore sve teže pronaći…

Izdvojeno.ba