Konakovićev udar na Glavnu kantonalnu tužiteljicu

“Podsjećamo javnost da je ovo četvrti zaredom izvještaj Kantonalnog tužilaštva koji je Skupština KS oborila. Prema tome, Skupština KS je, nakon razmatranja i obaranja predmetnog Izvještaja, na prijedlog predsjedavajućeg Skupštine Elvedina Okerića, izglasala inicijativu kojom se upućuje zahtjev Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine da pokrene smjenu glavne kantonalne tužiteljice Sabine Sarajlija”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je “javnost jučer mogla svjedočiti da zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini KS, i pored svih činjenica koje su jučer iznesene pred najvišim zakonodavnim organom u Kantonu Sarajevo, nisu podržali inicijativu za smjenu Glavne kantonalne tužiteljice, čime su nedvosmisleno javnosti poručili da im ovakvo rukovodstvo i (ne)rad ove ključne karike posrnulog pravosuđa u Kantonu Sarajevo očito odgovara”.

“Iako njihove ruke nisu bile potrebne ovoj inicijativi, svojom suzdržanošću zastupnici SDA propustili su priliku da pruže makar simboličan doprinos borbi najvišeg zakonodavnog tijela Kantona Sarajevo za bolji pravosudni sistem i pravdu za građane KS. Narod i Pravda neće odustati od borbe za istinu i pravdu i vraćanje povjerenja naroda u institucije vlasti, posebno pravosudne, bez obzira kolike pritiske vršili oni kojima uvođenje reda u sistem nikako ne odgovara”, zaključuje se u saopćenju Naroda i pravde.