Konačna potvrda obmane u režiji Tužilaštva BiH: Državni tužioci Čampara i Hasanspahić odbili preuzeti istragu o uzrocima smrti Dženana Memića - BH Vijesti

Konačna potvrda obmane u režiji Tužilaštva BiH: Državni tužioci Čampara i Hasanspahić odbili preuzeti istragu o uzrocima smrti Dženana Memića


Tužilaštvo KS od Tužilaštva BiH zatražilo preuzimanje predmeta o događaju na Ilidži tokom kojeg je smrtno stradao Dženan Memić. Međutim, postupajući tužioci u ovom predmetu, Dubravko Čampara i Ćazim Hasanspahić, odlučili su da “ne preuzimaju slučaj” ne želeći, tako, da se uključe rješavanje slučaja Memić.

“Tužilaštvo BiH još uvijek nije donijelo odluku o preuzimanju krivičnog gonjenja, te ukoliko ista bude donesena bit ćete blagovoremeno obaviješteni”, piše u dopisu kojeg je 3. marta ove godine državni tužilac Ćazim Hasanapsahić uputio Tužilaštvu Kantona Sarajeva iz kojeg su, prethodno, zatražili da Tužilaštvo BiH preuzme kompletnu istragu o uzrocima smrti Dženana Memića.

 

 

 

 

Tako je državni tužilac Hasanspahić i formalno odbio zahtjev Tužilaštva Kantona Sarajavo koje je namjeravalo kompletan predmet predati u nadležnost Tužilaštva BiH. Podsjećamo, u septembru 2019. godine, nakon sastanaka Ifeta Ferageta i Muriza Memića sa Gordanom Tadić i Ćazimom Hasanspahićem, Tužilaštvo BiH je saopćenjem obavijestilo javnost da ova institucija “pokrenula istragu protiv određenih osoba zbog krivičnog djela organiziranog kriminala”, a u vezi sa navodnim propustima tokom istrage o događaju na Ilidži, kada je u februaru 2016. godine smrtno stradao Dženan Memić.

 

Muriz Memić, Gordana Tadić, Ifet Feraget i Ćazim Hasanspahić

 

Početkom februara 2021. godine, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Zijada Mutapa i Hasana Dupovca zbog sumnje da su prikrivali dokaze i opstuirali istragu o slučaju Memić. Zijad Mutap je otac Alise Mutap, djevojke Dženana Memića koja je bila s njim u noći kada je stradao. Iste noći i Alisa Miutap je zadovila povrede glave i vrata, ali tužilac Ćazim  Hasanspahić je procijenio da i ona prikriva dokaze o događaju na Ilidži, pa je u junu 2021. godine odlučio da je uhapsi. Tada se tužiocu Hasanspahiću u “istrazi o istrazi” priključio i državni tužilac Dubravko Čampara, inače brat federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare kojeg je porodica Memić optuživala za prikrivanje dokaza sve dok se on, na kraju, nije učlanio u Narod i Pravdu.

U julu prošle godine Tužilaštvo BiH je optužilo pet osoba da su se udružili u kriminalnu grupu koja je prikrivala dokaze i nepoznate počinitelje nepoznatog krivičnog djela na Ilidži. Optužnica je podignuta protiv protiv Zijada Mutapa i njegove kćerke Alise, policajaca Hasana Dupovca i Josipa Barića te recepcionara iz hotela Ilidža Muamera Ožegovića. Uglavnom, Zijad Mutap je optužen da je “u periodu od 8. februara 2016. godine pa nadalje, organizovao grupu za organizirani kriminal koju su pristupile navedene osobe”, a sve radi prikrivanja dokaza o načinu smrti Dženana Memića.

Pet osoba je, naime, optuženo za organizirani kriminal iz člana 342. stavovi 1 i 2 u vezi sa prižanjem pomoći počinitelju nakon počinjenog krivičnog djela, protuzakonito posredovanje, davanje lažnog iskaza i sprečavanje dokazivanja.

No, u optužnici nije navedeno ko je počinilac krivičnog djela, tako da se ne zna kome su optuženi pomogli. Drugo, tužilac Hasanspahić navodi da nije poznat način smrti Dženana Memića, odnosno da se ne zna da li je u pitanju saobraćajna nesreća ili ubistvo.

Sud BiH je ubzro potvrdio optužnicu, suđenje je počelo, a tužioci Ćazim Hasanspahić i Dubravko Čampara su u sudnici saopćili kako “nemaju objektivnih dokaza” o ovom slučaju. Istovremeno, porodica Memić zastupana po advokatu Ifetu Feragetu je optuživala Tužilaštvo Kantona Sarajevo da ne vodi istragu o ubistvu, odnosno o samom događaju na Ilidži tokom kojeg je smrtno stradao Dženan Memić, a teško povrijeđena njegova djevojka Alisa Mutap.

 

dio optužnice u predmetu Mutap i drugi

Još u februaru prošle godine Istraga.ba je objavila tekst u kojem je navedeno da “TužilaštvoBiH , ipak, nije riješilo “slučaj Dženan Memić”, jer su hapsili članove organizirane kriminalne grupe kojom rukovodi “NN lice”. Svi dokumenti koje je, uz saglasnost Gordane Tadić, potpisao državni tužilac Ćazim Hasanspahić, zapravo, dokazuju da se slučaj nije pomakao s mrtve tačke i da je akcija hapšenja Hasana Dupovca i Zijada Mutapa provedena samo da bi Tužilaštvo BiH u javnosti prikazalo da nešto radi.

“Tužilaštvo BiH u navedenom predmetu istrage osumnjičenim Dupovac Hasanu, Hrvat Nedžadu i Veljović Nebojši stavlja na teret   da su u periodu od 8.02. 2016. godine pa nadalje, pristupili grupi za organizirani kriminal formiranu od strane NN lica, a koja grupa je organizirana radi prkrivanja dokaza o načinu smrti Dženana Memića”, navedeno je u dokumentu Tužilaštva BiH koji smo tada objavili.

Nakon ovoga uslijedile su oštre reakcije advokata Ifeta Ferageta koji je ustvrdio da se ovim tekstom ometa Istraga te da “časni Ćasim Hasanspahić” ima namjeru da riješi okolnosti stradanja Dženana Memića. No, godinu kasnije sllučaj se nije pomakao s mrtve tačke Sve ono što smo i najavili – dogodilo se. Tužilaštvo BiH uopće nije namjeravali da riješi slučaj stradanja Dženana Memića, već su, na osnovu subjektivnih dokaza, tužioci Dubravko Čampara i Ćazim Hasanspahić optužili osobe kojima je sredinom ove sedmice Sud BiH ukinuo sve mjere zabrane.

Sredinom marta ove godine, kantonalna zastupnica Naroda i Pravde i sestra Dženana Memića, Arijana Memić zatražila je od Tužilaštva Kantona Sarajevo informaciju o tome “koje su radnje poduzeli u saradnji s MUP-om KS za pokretanje istrage za krivično djelo ubistvo”.

Međutim, skoro mjesec ranije Tužilaštvo Kantona Sarajevo je zatražilo od Tužilaštva BiH da preuzmu kompletan predmet o slučaju Dženan Memić, jer tužioci Čampara i Hasanspahić već vode “istragu o istrazi”. Ali državni tužioci su, ipak, odbili voditi istragu u ovom slučaju. A ukoliko se odluče preuzeti predmet, svi će “blagovremeno biti upoznati”.

Istraga.ba